Domaća firma na berzi prikupila 5,8 miliona KM

0

Kompanija Connect People d.o.o. sa Pala odlučila se za dosta neobičan potez kada je riječ o bh. finansijskom tržištu.

Kompanija se putem berze zadužila za 5,8 miliona KM, a kao garanciju je založila vlastitu imovinu.

Naime, danas je obavljena javna ponuda obveznica Connect People d.o.o. Pale u kojoj je upisano 58.000 obveznica u vrijednosti od 5.800.000 KM.

Novac je namijenjen izmirenju obaveze prema bankama i investiranju u opremanje apartmana za izdavanje. Osnovna djelatnost firme je veleprodaja i distribucija proizvoda iz njihovog prodajnog asortimana.

– Očekivani ciljevi investiranja ogledaće se u povećanju likvidnosti kroz refinansiranje postojećeg kredita emisijom obveznica po nižoj kamatnoj stopi čime će se značajno smanjiti mjesečni izdaci po tom osnovu. Takođe, širenje poslovanja kroz povećanje smještajnih kapaciteta opremanjem apartmana pozitivno će uticati na poslovne rezultate kompanije – naveli su ranije, u prospektu emisije.

Obveznice su mogla kupiti sva fizička i pravna lica. Dospijeće obveznica je 13 godina od emisije, a kamatna stopa iznosi 6 posto na godišnjem nivou.

U prvih 12 mjeseci isplaćivat će se samo kamata, dok će se u sljedećih 144 mjeseca isplaćivati glavnica i pripadajući dio kamate u jednakim mjesečnim anuitetima

U cilju obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica, kompanija je izdala 156 mjenica i mjenično ovlašćenje koje je predala platnom agentu.

Pored mjenica u svrhu obezbjeđenja plaćanja obaveza upisat će se založno pravo – hipoteka na nepokretnostima i to:

  1. Poslovni objekat gradske tržnice na Palama čija je vrijednost 7.328.992 KM.
  2. Parking prostor (uz objekat gradske tržnice) vrijedan 181.310 KM.
  3. Poslovni proctor na Palama vrijedan 1.053.936 KM.
  4. Poslovni prostor na Palama u vrijednosti od 1.121.496 KM.