Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U BiH je sve više domaćih i stranih investicija u proizvodne pogone. Zahvaljujući jednoj „međuentitetskoj“ investiciji pokrenuta je proizvodnja u nekadašnjem hercegovačkom gigantu koji sada ponovo radi punom parom. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Investicija Euro-metala od 2 miliona KM

Euro-metali, vodeći distributer u oblasti metalurgije u Bosni i Hercegovini, grade novu industrijsku halu u Doboj Jugu ukupne površine 5.500m2. Završetak radova je planiran u oktobru ove godine, a vrijednost investicije za sam objekat je oko 2 miliona KM.

  1. Firma iz Gračanice gradi u regionu

U Makedoniji u utorak je svečano puštena u rad najsavremenija fabrika za proizvodnju peleta u ovom dijelu Evrope. Fabriku koja ima kapacitet od 20.000 tona peleta na godinu za potrebe makedonske firme EKOLIFE d.o.o. projektovala je i izgradila gračanička firma Kovan MI d.o.o. Gračanica. Fabrika vrijedna preko 3 miliona eura najnovija i najmodernija je od desetak koliko ih je Kovan MI dosada projektovao i izgradio u BiH i Srbiji.

  1. Direktor Klasa na čelu Konzuma BiH

Dosadašnji direktor Konzuma Tomislav Bagić i izvršni direktori Tomislav Primorac i Kristina Alebić u dogovoru s izvanrednom upravom vraćaju se u Hrvatsku na nova radna mjesta unutar sistema Agrokor, a novi direktor postaje Nihad Imširović. Imširović na mjesto direktora Konzuma BiH dolazi s pozicije direktora Klasa.

  1. Investicija Petrola kod Foče

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pustio je u rad u Jeleču kod Foče malu hidroelektranu instalisane snage 4,8 megavata, u čiju izgradnju je koncesionar, slovenačka kompanija “Petrol” uložila 6.250.000 eura.

  1. Pad prihoda i dobiti Bimala

Kompanija Bimal iz Brčkog u prvoj polovini godine zabilježila je veliki pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Poslovni prihodi u prvoj polovini godine, naime, pali su za oko sedam miliona KM – odnosno na 98,2 miliona KM sa sa 105,4 miliona u istom periodu lani. Dobit je iznosila svega 569 hiljada KM naspram više od 5 miliona iz prvih šest mjeseci 2017.

Sead Džafić, vlasnik bilećke Kovnice i načelnik Kalesije

  1. U BiH se otvara prva mjenjačica za digitalne valute

Digitalne valute sve su prihvaćenije u svijetu, a polako uzimaju maha i u BiH. Do kraja septembra očekuje se otvaranje prve mjenjačnice koja će biti u Banjaluci.

  1. Hifa Oil otvara prvu pumpu u inostranstvu

Hifa Oil novim investicijama značajnije ulazi u sektor maloprodaje. Za otprilike pola mjeseca bit će otvorena benzinska pumpa u Rudom, a za oko mjesec dana otvara se benzinska pumpu u Podgorici.

– Trenutno posjedujemo četiri Hifa Oil – Euro Oil pumpe u Sarajevu, Tesliću, Busovači i Banovićima, a do kraja godine bismo trebali imati još četiri, od čega će dvije biti u inostranstvu, tj. u susjednoj Crnoj Gori – rekli su iz kompanije koja razvija i novi  brend Euro Marketi.

  1. Adriatic Metals širi posjed u Varešu

Kompanija Adriatic Metals, koja provodi istraživanja ruda u Varešu, želi proširiti svoje zemljište, nakon velikih otkrića. Iz kompanije su naveli da je opštinsko vijeće odobrilo zahtjev za proširenje koncesionog dogovora izvan parcela koje su u 100-postotonom vlasništvu ove kompanije.

  1. Saraj-komerc ima nove ugovore, traži radnike

Saraj-komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje širi proizvodnju, te u skladu s tim, iz godine u godinu dolazi do potrebe za proširenjem kapaciteta i tima, kako bi stigli rastuće planove proizvodnje. Ovom društvu sada je potrebno 50 radnika zbog, kako je rečeno, potpisanih novih ugovora sa stranim kupcima za realizaciju posla većeg obima i dugogodišnjeg perioda trajanja projekta.

  1. Kovnica radi punom parom

Bilećka “Kovnica” nakon mnogo godina ponovo radi punom parom, a u nekadašnjem gigantu sada se proizvode vanjski i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju. U dotrajalu i oronulu bilećku “Kovnicu” Sead Džafić, inače načelnik Kalesije, uložio je oko dva miliona maraka. Sada se ovdje dnevno proizvede dvije i po hiljade ležajeva. Džafić kaže da je cilj milion!

Imamo 35 zaposlenih, radimo u dvije smjene. Zadovoljan sam, zaposlenici su zadovoljni. Trudićemo se da zaista bude onako kako smo i obećali ovom gradu i ovim ljudima ovdje – kaže Džafić.

Ovo je svijetli primjer uspješne „međuentitetske“ investicije za koje se možemo nadati će postati mnogo češće. Džafić je, inače, načelnik Kalesije i vlasnik firme Unis tok.