Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji sarajevski gigant učestvuje u poslu od 400 miliona eura, koje bh. kompanije grade nove proizvodne pogone, s kim pregovara sarajevski aerodrom, koja njemačka firma investira u Sarajevu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Domaći lanac Belamionix nastavio sa širenjem: Otvorili tržni centar u Modracu

Domaći maloprodajni lanac Belamionix ove sedmice je svečano otvario vrata svog novog Hipermarketa na adresi Modrac bb. Otvaranjem ovog objekta kompanija Belamionix iz Brčkog uspješno nastavlja sa realizacijom postavljenih ciljeva, kada je riječ o širenju mreže maloprodajnih objekata.

9. BBI centar Sarajevo objavio novo ime – Aria

Jedan od najatraktivnijih tržnih centara u Sarajevu dobio je novi naziv. Centar će dosadašnje ime BBI Centar promijeniti u “Aria”, objavljeno je na svečanosti ispred centra.

8. Prvo luksuzno naselje u Sarajevu počelo poprimati obrise

U Sarajevu je uveliko u toku gradnja stambeno-poslovnog kondominijuma Park Residence. Investitori tvrde da će projekt “potpuno promijeniti vizuelni identitet Sarajeva i započeti novu eru komfora u elitnom životnom prostoru”. To će, praktično, biti prvo luksuzno naselje u gradu.

7. Sarajevski aerodrom u pregovorima sa Ryanairom

Sarajevski aerodrom je u razgovorima sa Ryanairom i nekoliko drugih avioprijevoznika da zamijene Wizz Air, koji je najavio zatvaranje svoje baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od novembra. U toku su razgovori sa najvećom evropskom aviokompanijom nakon što je aerodrom obaviješten da bi se Wizz Air mogao povući nakon što je u avgustu počeo da obustavlja brojne rute za predstojeću zimu.

6. FBiH konačno ima domaću banku u TOP 3 banke

Federacija BiH konačno ima domaću banku koja je u top 3 najveće banke u ovom entitetu. Podsjetimo, domaćim bankarskim sektorom dosad su dominirale banke sa stranim kapitalom. To se sada mijenja jer je jedna domaća grupacija došla na visoko treće mjesto po u ukupnoj aktivi, što je osnovno mjerilo kojim se mjeri veličina jedne banke. Riječ je o ASA grupaciji.

5. Samo jedna kompanija iz BiH među 100 najvećih u Jugoistočnoj Evropi

Međunarodna medijsko-istraživačka kuća SeeNews sastavila je novu listu najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Jedina bh. kompanija na listi je tuzlanski Bingo.

4. Violeta otvara novi savremeni proizvodni pogon

Kompanija Violeta otvara novi savremeni proizvodni pogon u Grudama. U ovom trenutku nije poznato šta će se konkretno proizvoditi u ovom pogonu, niti su to iz kompanije u ovom trenutku htjeli otkriti. Ono što je poznato jeste da će u prvoj fazi posao dobiti 15 radnika. U narednom period taj broj bi mogao biti veći.

3. Nijemci zvanično najavili otvaranje pogona kod Sarajeva

U sklopu Slobodne zone Vogošća na lokaciji starog Industrijskog kompleksa UNIS Pretis, RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona. Direktorica kompanije Hanadi Džabić navela je da se višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju nalazi u završnoj etapi i uskoro započinje sa radom. Tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka patentirana je u Njemačkoj.

2. U toku izgradnja novog objekta bh. firme Alfa Metabo

Kompanija Alfa Metabo iz Novog Travnika gradi novi proizvodni objekat proizvodno-skladišni objekat. U toku je montaža armirano-betonske konstrukcije na poslovnom objektu ove kompanije u Novom Travniku, u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje.

1. Potpisan ugovor: Sarajevski gigant u poslu od gotovo 400 miliona eura

U Temišvaru (Rumunija) u petak je potpisan ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom koja je, udružena sa bosanskohercegovačkom kompanijom Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, dobila posao vrijedan gotovo 400 miliona eura.

Ugovor podrazumijeva projektiranje i gradnju dionice autoceste sa tunelima između Lugoja i Deve, jedine dionice koja nedostaje za kompletnu autocestu A1 od Sibiua do Nădlaca, na granici sa Mađarskom. Kompletna dionica, sa tunelima, koja je predmet ovog ugovora duga je 9,13 kilometara.