Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je nova velika akvizicija kompanije Bingo, koja travnička firma gradi dva nova pogona, koji biznis u Sarajevu razvija Miroslav Mišković, koji hrvatski gigant gradi fabriku u Hercegovini…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Prva privatna bh. firma izvezla vlastitu struju na strano tržište

Firma Eling, kao jedna od najvećih proizvođača električne energije među vlasnicima malih hidroelektrana izašla je na inostrano tržište i kao pionir u BiH ostvarila cijenu od 900 KM/mWh. Kako kaže direktor Elinga, Tihomir Lalić, ovo je za njih bio logičan izbor koji će prema njegovom mišljenju u budućnosti mnogi preuzeti jer je to jedini način da se rasterete, kako sami proizvođači električne energije, tako i država.

9. U BiH niče još jedno postrojenje za proizvodnju eksploziva

Tvornica eksploziva Tvek iz Ljubije namjerava graditi postrojenje za proizvodnju rudarskih eksploziva kao i skladište eksploziva u naselju Ljubija kod Prijedora. Do sada su proizvodnju eksploziva obavljali u prenamjenovanom objektu servisne radionice na lokalitetu Centralna rudišta rudnika RŽR Ljubija, na brdu Tomruci.

8. Pri kraju izgradnja zgrade koja će biti jedna od najljepših u BiH

Tuzla Tower, savremeni stambeno-poslovni objekat u naselju Stupine u Tuzli, gradi se punom parom. Riječ je o projekatu kompanije “Heez Gradnja“, moderne arhitekture i dizajna, izvještava BiznisInfo. Tuzla Tower po svojoj arhitekturi je jedinstven na ovim prostorima sa terasama na 26 spratova, kao i sa poslovnim prostorima te garažama i parking mjestima.

7. Počela gradnja dionice autoputa Rača – Bijeljina

U bijeljinskom naselju Velika Obarska ove sedmice je svečano ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Rača-Bijeljina, sastavnog dijela budućih autoputeva Banjaluka-Bijeljina-Beograd i Beograd-Sarajevo. Dionica autoputa Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara, a gradiće je konzorcijum koji čine firme Integral inženjering Laktaši, Srbija auto-put Beograd i Institut za građevinarstvo IG Banjaluka. Projekat će biti finansiran sredstvima vlada Republike Srpske i Srbije.

6. U Foči otvoren proizvodni pogon, ciljaju evropsko tržište

Šumsko gazdinstvo “Maglić” otvorilo je u Baljevom Polju kod Foče halu za preradu ostalih šumskih plodova u čiju izgradnju i opremanje je uložilo 850.000 KM vlastitih sredstava. Hala je opremljena modernim aparatima- sušarom, destilatorom, hladnjačom i drugom skupocjenom opremom, koja će omogućiti preradu gljiva i šumskog voća, destilaciju iglica od crnogorične šume i ljekovitog bilja i dobijanje eteričnih ulja, a kako je planirano proizvodi će se plasirati na evropsko tržište.

5. Dok čeka gradnju tržnog centra, Mišković u Sarajevu razvija drugi biznis

Srbijanski biznismen Miroslav Mišković ima ozbiljne poslovne planove u Sarajevu. Osim što planira gradnju velikog šoping centra i stambenog kompleksa na Stupu, već je počeo poslovati u drugoj branši i to veoma uspješno. Naime, njegova kompanija Delta Transportni Sistem (DTS) nedavno je otvorila kancelariju u Sarajevu, gdje već uveliko posluje. DTS BiH klijentima pruža usluge drumskog, avio, kontejnerskog i zbirnog transporta.

4. Hrvatska Podravka gradi tvornicu u Hercegovini

Radovi na izgradnji tvornice za preradu voća i povrća u Hercegovini, hrvatske kompanije Podravka, su pri kraju, potvrdio je Antonio Ćorić, direktor proizvodnje ufirmi  Marinada s kojom sarađuju.

– Dio opreme za tvornicu je stigao, ostatak dolazi narednih mjeseci i mi imamo u planu u februru 2023. krenuti s montažom opreme kako bismo pustili u pogon tvornicu krajem jula – kazao je Ćorić.

3. Bingo kupio najveći tržni centar i hotel u Zenici

Senad Džambić i “Bingo” grupacija od danas su vlasnik Shopping centra Džananović, hotela “Zenica” i obje firme u vlasniku Salke Džananovića. Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora.

2. Kompanija PASS u njemačkom vlasništvu otvorila svoj četvrti proizvodni objekat u BiH

Ove sedmice je otvorena nova, četvrta po redu, poslovna zgrada firme PASS na području grada Bijeljine. Filip Pas, većinski vlasnik ove kompanije u Njemačkoj, rekao je da posebno priznanje želi odati ne svojoj porodici ili sebi, nego porodici Maletić koja je većinski vlasnik ove firme u Bosni i Hercegovini, rekavši da je ova kompanija zapravo njihovo djelo koje su oni učinili dobrim.

1. Firma GS TMT iz Travnika gradi dva nova proizvodna pogona

GS-Tvornica mašina Travnik (GS TMT) planira ostvariti poslovni rast oko 40 posto do kraja 2022. godine, te započeti gradnju dva nova proizvodna pogona u Zenici i Rami, dok će vrijednost njihovih planiranih investicija premašiti 6 miliona KM. GS – Tvornica mašina Travnik danas ostvaruje prihod od oko 30 miliona miliona eura uz udjel izvoza od 100 posto.