Počela gradnja dionice autoputa Rača-Bijeljina

0

U bijeljinskom naselju Velika Obarska danas je svečano ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Rača-Bijeljina, sastavnog dijela budućih autoputeva Banjaluka-Bijeljina-Beograd i Beograd-Sarajevo.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske. 

Cvijanović je istakla da je danas veliki i važan dan za Republiku Srpsku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uvjeren da će ova dionica puta biti završena za najviše godinu dana, podsjetivši da je most već urađen.

– Srećan sam što smo se dogovorili da radimo ovaj put i sada u teškim vremenima ni za nas nije malo da damo 100 miliona evra, ali sam srećan što taj novac dajemo jer time povezujemo i Doboj, Gradišku i sva mjesta sa Beogradom, ali time ćemo dati prostor i investitorima koji ovde žele da dođu i od toga nema važnije stvari – istakao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik takao je da predsjednik Srbije nikada nije oklijevao da pomogne Republici Srpskoj, predloživši da se put zove “Put srpskog jedinstva”.

Svečanosti u Velokoj Obarskoj prisustvovali su i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i druge zvanice i mnogobrojni građani.

Dionica autoputa Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara, a gradiće je konzorcijum koji čine firme Integral inženjering Laktaši, Srbija auto-put Beograd i Institut za građevinarstvo IG Banjaluka.

Projekat će biti finansiran sredstvima vlada Republike Srpske i Srbije.