Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je nova velika investicija vlasnika Hifa Petrola, koliko firmi je zainteresovano za gradnju tunel Prenj, koja je prva “kazna” koju će BiH pretrpjeti zbog odbijanja Otvorenog Balkana…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Svečano otvoren kompleks “Muška voda” u Kladnju

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je u društvu načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića i direktora i vlasnika kompleksa „Muška voda” Kasima Selimovića otvorio ovaj rekonstruisani sportsko – rekreaciono – turistički kompleks. Njegovom rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem danas počinje novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona.

9. Firma građevinskim radnicima nudi platu do 2.500 KM

Radničke plate u BiH u posljednje vrijeme su u porastu, ne zahvaljujući naporima vlasti već nedostatku radne snage. Osim toga, sve češće se iznos plate navodi i u oglasima za posao kako bi se privukli radnici, što ranije nije bio slučaj. Firma Prokop inženjering iz Prnjavora ovih dana je raspisala konkurs za građevinske radnike a nude platu do 2.500 KM.

– Zapošljavamo građevinske radnike raznih profila, nudimo platu od 1.500 do 2.500 KM – stoji u oglasu.

8. Vienna osiguranje VIG otvorilo online poslovnicu

Otvorena je online poslovnica Vienna osiguranja VIG u kojoj klijenti, u svakom trenutku i bilo gdje da se nalaze, mogu dobiti sve potrebne usluge, bez dodatnih troškova. Riječ je o korisničkom portalu, kojem se pristupa besplatno, brzo i jednostavno, a već na ulazu u online poslovnicu sve klijente očekuje poklon dobrodošlice.

7. Svečano otvoren novi kompleks Hifa-Oil grupacije u Sarajevu

Dio novog kompleksa Hifa-Oil Grupacije na adresi Kurta Schorka b.b., Dobrinja – Sarajevo otvoren je ove sedmice. U okviru prve faze projekta, otvoreni su benzinska pumpa sa autopraonama, najsavremeniji terminal za JET gorivo i niz drugih sadržaja.

6. Hotel Holiday: U planu izgradnja poslovno-stambenog kompleksa

Pored Hotela Holiday u Sarajevu planirana je gradnja poslovno-stambenog kompleksa, otkrila je izvršna direktorica/menadžerica Hotela Holiday, Belmina Bajrović. Ovaj hotel u posljednje vrijeme dobio je niz dobrih sadržaja, a cilj mu je da postane prepoznatljiv kao “grad u gradu”.  Uz ostale sadržaje, nedavno je otvoreno Cineplexx kino a potom i Gastro market Crvena Jabuka koji je inovatinog dizajna, sa rooftop pogledom na centar grada.

5. BiH će pretrpjeti prvu “kaznu” zbog odbijanja Otvorenog Balkana

U Bosni i Hercegovini očekuje se rast cijena mlijeka. Ovo je posljedica brojnih razloga, između ostalog suše, skuplje stočne hrane i đubriva, manje proizvodnje te otežane mogućnosti uvoza.

Između ostalog, Vlada Srbije donijela je odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka. Srbija je značajan proizvođač i izvoznik u BiH, pa će se ovo itekako osjetiti u na cijenama u našoj zemlji. Zanimljivo je da ova odluka vlasti u Beogradu ne važi za Makedoniju i Albaniju.

4. Nekada prosječna bosanska čaršija, danas privredno čudo

Nekada među četiri najnerazvijenije općine u Bosni i Hercegovini, Cazin je danas privredni i trgovački centar Unsko-sanskog kantona. Ova lokalna zajednica je primjer da je moguće zadržati svoje i privući nove radnike. Cazin, nekada prosječna bosanska čaršija danas liči na savremeni evropski gradić. Uže gradsko jezgro je u potpunosti renovirano. Osim toga, Cazin ima više od 2.000 registrovanih malih i srednjih preduzeća i s pravom se naziva naziva privrednim i trgovačkim centrom Unsko-sanskog kantona.

3. Za gradnju tunela Prenj interes pokazalo 196 firmi

Pomjeren je rok za zatvaranje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova za izgradnju tunela Prenj, najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor 5C. Ova državna firma raspisala je tender za gradnju tunela 8. jula, a rok za dostavljanje ponuda najprije je bio 5. septembar. Međutim, zbog složenosti projekta firme su tražile produženje roka do 19. septembra. Čak 196 firmi pokazalo je interes za ovim projektom i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja.

2. Vlasnik Hifa Petrola Hajrudin Ahmetlić sprema novu veliku investiciju

U Maglaju bi uskoro trebala krenuti izgradnja nove tvornice namještaja a iza projekta stoji Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja, izvještava BiznisInfo. Ahmetlić je, inače, vlasnik kompanije Hifa Petrol, jedne od vodećih naftnih kompanija u BiH.

Tvornica će biti građena u poslovno-radnoj zoni “Lješnica”. U toku je neophodna procedura u Općini Maglaj na izmjeni dokumentacije kako bi ova investicija bila omogućena. Ahmetlić je već vlasnik zemljišta na kojem je planirana gradnja kompleksa.

1. Velika investicija od 35 miliona KM domaće firme

Ovih dana kreće realizacija velike investicije na području Brčko Distrikta.

– Početak prve faze ulaganja u iznosu od 35 miliona KM sa predviđenih 100 radnih mjesta – objavio je danas gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić.

Riječ je o izgradnji pogona tuzlanske kompnije Heez Aluminij, izvještava BiznisInfo.