Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je u Sarajevu otvorio prvi gastro market, kada će biti otvoren novi tunel Ivan, koja njemačka firma u BiH planira otvoriti još 500 radnih mjesta…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Turistički kompleks “Muška voda” očekuje prve goste

Privrednik Kasim Selimović, vlasnik kompanije „Piemonte“ iz Tuzle, kupio je kompleks Muška voda u martu 2020. godine. Glavnina radova privedena je kraju. Hotelsko-turistički-sportski kompleks “Muška voda” kod Kladnja, otvara vrata i očekuje prve goste.

9. U Sarajevu se otvara prvi KFC

Ovih dana u Sarajevu se otvara prvi franšizni restoran brenda KFC. KFC (Kentucky Fried Chicken) je američki lanac restorana brze hrane sa sjedištem u Louisvilleu, Kentucky, koji se specijalizirao za prženu piletinu. To je drugi najveći svjetski lanac restorana (mjereno prodajom) nakon McDonald'sa, s 22.621 lokacijom u svijetu u 150 zemalja (podatak iz decembra 2019.)

8. Otvoren Gastro market Crvena jabuka u srcu Sarajeva

Trgovinski lanac Crvena jabuka market ove sedmice je na Marindvoru otvorio do sada najsavremeniji objekat na našim prostorima – mjesto na kojem se spajaju izvanredni okusi svjetskih kuhinja u moderno uređenom ambijentu i sa terasom sa koje se prostire pogled na grad.

7. Od ski centra “Igrišta” zavisit će najmanje 2.000 radnih mjesta

Olimpijski centar “Jahorina” će u ski-centru “Igrišta” kod Vlasenice zaposliti najmanje 100 ljudi, a indirektno će od njegovog rada zavisiti najmanje 2.000 radnih mijesta, izjavio je direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnajić. Radovi su počeli prije nešto više od mjesec dana, a ove sedmice je definisana trasa gasifikacije ski-centra “Igrišta”.

6. Turska firma planira oživjeti turističku lokaciju u Sarajevu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je danas sa gradskom vijećnicom Danijelom Šahat predstavnike turskog brenda „Mado“ koji je po osnovu Javnog poziva zakupio restoran i caffe sa baštom na obnovljenoj Bistričkoj stanici. Vijest je to koju su građani i brojni turisti koji posjećuju bosanskohercegovačku prijestolnicu, dočekali sa velikim oduševljenjem. Naime, riječ je o unutrašnjem prostoru površine 300 metara kvadratnih i vanjskom od 52 kvadrata.

5. Raspisan tender za još jednu dionicu autoputa u FBiH

Autoceste Federacije BiH objavile su tender za izgradnju još jedne dionice autoputa. Riječ je o dionici autoceste dionica Tunel Kvanj-Buna, južno od Mostara, koja je duga 5,25 kilometara a koja uključuje glavne objekte: tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevice. Procijenjena ukupna vrijednost bez PDV-a iznosi 150 miliona eura.

4. Sejo Brajlović otkrio koliko vrijedi njegov restoran na Ilidži

Sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović govorio je nedavno o tome koliko vrijedi njegov restoran na Ilidži. Brajlović je rekao da njegov restoran vrijedi preko 100 miliona, ali da ga ne bi prodao ni za te pare.

3. Njemačka firma radi za autoindustriju: Možemo otvoriti još 500 radnih mjesta

Njemačka firma PASS koja posluje u Bijeljini, izvozi cijelu proizvodnju za automobilsku industriju. Kompanija upošljava 1.005 radnika, ima tendenciju širenja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Mogućnosti i planovi razvoja su veliki, uključujući otvaranje još 500 radnih mjesta.

2. Od narednog mjeseca brže do Hercegovine i mora

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin – Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine, tačnije u septembru. 150 ljudi u svakom trenutku radilo je na probijanju dvocijevnog tunela. Projekt vrijedan 67,5 miliona eura značajno će skratiti put iz Sarajeva prema Hercegovini.

1. Sarajevo dobija proizvodni pogon svjetske klase: Njemačka pamet i tehnologija

Kompanija RCB Nanotehnologija Sarajevo provodi višemilionsku investiciju, izgradnju postrojenja u Vogošći u kojem će se proizvoditi materijali za upotrebu u građevinarstvu i industriji, naročito auto-industriji. Ono što je specifično jeste da će se prozvodnja zasnivati na najnovijim naučnim metodama koje su razvijene u Njemačkoj te da će pogon posjedovati i vlastitu laboratoriju.