Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja visočka firma je izrasla u regionalnog lidera, koja bh. firma nadzire Pelješki most, u kojem bh. gradu bi Nijemci mogli zaposliti 2.500 radnika, koji kineski div je otvorio kancelariju u Foči…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. U avgustu se otvara retail park West Gate Sarajevo

Otvaranje retail parka West Gate na ulazu u Sarajevo, tačnije na Mostarskom raskršću, najavljeno je za 25. avgust ove godine. Vrijednost ove investicije od 20 miliona KM, jasno pokazuje budućnost ovog projekta koji obećava samo najbolje za sve ljubitelje shoppinga i uživanja.

9. Elektroprivreda BiH ostala bez zarade za pola godina

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvoj polovini ove godine poslovne prihode od 635 miliona KM, što je veliki rast u odnosu na 532 miliona iz istog perioda prošle godine.

Poslovni rashodi su rasli sa 466 na 558 miliona. No, ove godine firma je imala gubitak od čak 63 miliona KM po osnovu “umanjivanja vrijednosti materijalnih stalnih sredstava”. Stoga je ostvarila neto dobit od svega 219 hiljada KM, za razliku od 45 miliona zarade iz istog perioda 2021.

8. Kineski div otvorio kancelariju u Foči

U Foči je  svečano otvorena kancelarija Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering (China National Aero-Technology International Engineering Corporation – AVIC) koja je angažovana na izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kao generalni izvođač.

7. Prihodi od indirektnih poreza veći za 935 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-jul 2022. godine iznosili su 5 milijardi i 530 miliona KM i veći su za 935 miliona KM ili 20,35% u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 4 milijarde i 595 miliona KM. UIO je u periodu januar-jul 2022. godine privredi vratila 1 milijardu i 180 miliona KM što je za 344 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

6. Softver bh. kompanije nadzire Pelješki most

Pelješki most sa kompletnom dionicom pristupnih cesti, koje uključuju tri čvora, dva mosta i dva tunela od kojih je tunel Debeli Brijeg dužine 2406m, pod nadzorom je softvera kompanije sa sjedištem u Sarajevu – BS Telecom Solutions, članice ASEE grupacije. Na dionice je instalirano više od 200 prometnih znakova sa izmjenjivim sadržajem i oko 100 nadzornih kamera za detekciju incidenata.

BS Husky softver do danas je ugrađen i upravlja svim segmentima saobraćaja diljem BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

5. BH Telecom i Mtel: Ko je više zaradio ove godine

Dva vodaća telekom operatera u BiH ove godine bilježe rast prihoda i dobiti. BH Telecom je u prvoj polovini ove godine imao poslovne prihode od 232 miliona KM, u odnosu na 216 miliona iz istog perioda lani. Firma je blago povećala zaradu, odnosno imala je neto dobit od 25,2 miliona KM, za razliku od 24,9 miliona u prvoj polovini prošle godine.

Telekom Srpske imao je poslovne prihode od 223 miliona KM što je također povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su iznosili 210 miliona. Kompanija je osvarila zaradu, odnosno neto dobit od 39,6 miliona KM, u odnosu na 29 miliona iz prvog lanjskog polugodišta.

4. Potpisan sporazum za gasnu elektranu vrijednu 150 miliona KM

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Vaclavič Karaljus potpisali su u petak u Banjaluci Sporazum o saradnji, kojim je predviđena mogućnost izgradnje gasne elektrane u krugu Rafinerije i definisan način njene realizacije. Investicija je vrijedna oko 150 miliona KM, a prema procjenama, instalisana snaga gasne elektrane je 100 megavata, saopšteno je iz resornog ministarstva.

3. Njemačka kompanija koja će zaposliti 2.500 radnika u BiH pronašla lokaciju?

U narednom periodu Tuzla bi mogla postati bogatija za kapitalnu investiciju kompanije iz Njemačke koja bi prema prvim najavama mogla da zaposli oko 2.500 hiljade radnika.

Naime, Njemačka kompanija čija djelatnost je usko vezana za auto-industriju na području FBiH, pa tako i grada Tuzla traže pogodnu lokaciju za najam ili kupovinu poslovnog zemljišta sa ili bez izgrađene infrastrukture površine 20 hiljada kvadratnih metara.

2. Uprkos krizi povećali plate radnicima, grade tri nove hale i šire proizvodnju

Kompanija “Milco” iz Laktaša je uprkos inflaciji i velikim poskupljenjima i mnogobrojnim izazovima svojim radnicima od avgusta povećala plate, rekao je Bojan Cvijetić, vlasnik ove kompanije. Za oko 60 zaposlenih u kompaniji “Milco” su od danas, 1. avgusta, plate povećane za oko 10 odsto. Ova kompanija uskoro će svoju proizvodnju preseliti iz Trna u Laktaše, gdje prave tri hale, te planiraju i proširiti kapacitete i zaposliti nove radnike.

1. Visočka firma izrasla u regionalnog lidera: Proizvode za najveće domaće i strane kompanije

Kompanija Provis iz Visokog proizvodi svjetleće reklame. Radi za brojne domaće kompanije a njeni se proizvodi mogu naći i na najzahtjevnijim tržištima zapadne Evrope – u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj kao i u SAD-u. Kompanija danas ima 60 zaposlenih i vlastitu proizvodnju sa najmodernijom opremom iz ove branše na površini od 2.500 kvadratnih metara.

Provis je osnovan 1997. godine a danas spada među vodeće proizvođače svjetlećih reklama u jugoistočnoj Evropi. Ovaj put nije bio lagan niti jednostavan, ali trenutna pozicija firme daje razlog za zadovoljstvo. Ako jedna riječ može opisati karakter tog puta to bi bila upornost, kaže za BiznisInfo Saša Smajlović, direktor kompanije.