Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća kompanija će graditi fabriku u Zenici, koliko ljudi u BiH planira zaposliti njemački gigant, koji rudnik u BiH preuzima američko-kandski konzorcij, koja zemlja je glavna destinacija za bh. robu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Nastavlja se izgradnja tunela Hranjen

U toku je evaluacija ponuda koje su pristigle na tender za izbor izvođača radova za izgradnju tunela. Komisija za evaluaciju ponuda za izbor izvođača radova za nastavak izgradnje tunela Hranjen će završiti postupak razmatranja ponuda do početka iduće sedmice, a do kraja jula JP Autoceste FBiH će potpisati ugovor i uvesti izvođača radova u posao, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosi 32,5 miliona KM bez PDV-a.

9. Prodaje se izletničko selo u BiH jer u njemu nema ko raditi

Nermin Šipćić iz Viteza odlučio se na nesvakidašnji potez. Prodaje izletničko selo sa 20 šadrvana, planinskom kućom, bazenom, dječjim igralištem i drugim sadržajima. Razlog je što u njemu nema ko raditi.

8. Kanton Sarajevo dobija prvu vjetroelektranu

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju i dala prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetskih dozvola privrednom društvu “Suzlon Wind Energy BH” d.o.o. za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo na lokalitetu općine Hadžići. Ovo će biti prva vjetroelektrana u Kantonu Sarajevo.

7. Izgradnjom tunela Prenj Jablanica će postati izolirana

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je početkom ovog mjeseca tender za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica tunel Prenj. Riječ je o tunelu koji se nalazi između Konjica i Mostara. Ono što je zanimljivo kod ovog dijela autoceste, je što ona ide potpuno drugom trasom u odnosu na postojeći magistralni put.

Naime, postojeća magistrala M17 zaobilazi planinu Prenj i ide kroz Jablanicu. S druge strane, buduća trasa autoputu nakon Konjica će ići pravo kroz Prenj, ispod kojeg će se graditi dugački tunel. Stoga postoji bojazan da će izgradnja ovog dijela autoputa negativno utjecati na Jablanicu koja bi mogla postati izolirana.

6. Dogovorena akvizicija: Amerikanci preuzimaju Rudnik željezne rude Ljubija u Prijedoru

Rudnik željezne rude Ljubija u Prijedoru najavio je emisiju obveznica koje će kupiti Američko-kanadski konzorcij SE GEDC Corp sa sjedištem u SAD-u, koji će time postati najveći vlasnik ove kompanije.

Trenutni kapital kompanije se sastoji od 50,7 miliona dionica nominalne vrijednosti od po 1 KM. Najavljenom emisijom dionica osnovni kapital se povećava za isti iznos, odnosno uduplava se.

5. Rusi hoće da grade gasnu termoelektranu u BiH

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji između Vlade i Rafinerija nafte Bosanski Brod.  Кonkretno, namjera Rafinerije je da izgradi gasnu termoelektranu za proizvodnju električne energije, tehnološke i grejne pare kao i niskotemperaturne toplote, instalisane snage 100 MW. Prema navodima iz Inicijative, očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procjenjuje se na 150 miliona eura.

4. Podružnica njemačkog giganta gradi dva vjetroparka u BiH

Vlada Kantona 10 usvojila je na sjednici održanoj u srijedu prijedloge Odluka o određivanju koncesionara, odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju mjerodavnog ministarstva za potpisivanje ugovora s koncesionarom u vezi izgradnje vjetroparkova na prostoru općina Glamoč i Bosansko Grahovo.

Ovim Odlukama Vlada Kantona 10 kao koncesor, prihvatila je Izvještaje komisije za koncesije o provedenom pregovaračkom postupku s kompanijom “Vjetroelektrane dah planine” d.o.o. Mostar koja se ujedno određuje za Koncesionara. Osnivač ove kompanije je njemačka firma WPD Europe GmbH.

3. Hrvatska je glavna destinacija za bh. robu: Prestigla Njemačku i Italiju

U periodu januar-juni 2022. godine izvoz iz BiH je iznosio 9 milijardi i 88 miliona KM, što je za 39,9 posto više nego u istom periodu 2021. godine. S druge strane, uvoz iznosio je 13 milijardi i 699 miliona KM, što je za 42,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Zanimljivo je da je na prvom mjesto izvoznih destinacija za bh. robu izbila Hrvatska, u koju smo izvezli robe za 1,34 milijarde KM.

2. Njemačka kompanija u BiH traži lokaciju za proizvodni pogon, zaposliće 2.500 radnika

Njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje i najam ili kupovinu poslovnog zemljišta (sa poslovnim prostorom) u Bosni i Hercegovini. Osnovni kriteriji su raspoloživost površine od 20.000 m², kao i potencijal radne snage. Planirano je zapošljavanje oko 2.500 radnika. Vrijednost investicije je 30 miliona eura.

1. Domaća kompanija najavila gradnju fabrike u Zenici

U Zenici bi uskoro trebala niknuti nova fabrika. Riječ je o tvornici prefabrikovanih betonskih elemenata sa pratećim sadržajima. Investitor je domaća kompanija Altea iz Zenice.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona podnijelo je “Agenciji za vodno područje rijeke Save” zahtjev za donošenje rješenja o prethodnoj vodnoj saglasnosti za ovaj objekat.