Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje će se graditi najduži tunel u BiH, koja bh. firma je lani zaposlila 200 novih radnika, ko želi preuzeti GIKIL s 1.000 radnika, ko gradi ekskluzivni objekat u Tešnju… 

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Najavljen dolazak investitora koji će zaposliti 100 radnika

U novoj poslovnoj zoni u Milićima biće otvorena fabrika sa stotinu novih radnih mjesta, najavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Tokom posjete Milićima Višković je precizirao je da se radi o fabrici za proizvodnju džambo vreća, koja će biti locirana u novoj poslovnoj zoni.

9. Kompanija s Malte želi preuzeti bh. firmu s 1.000 zaposlenih

Kompanija s Malte Coast Line Commodities Ltd. pokušava da preuzme upravljanje Global ispat koksnom industrijom Lukavac (GIKIL), firmom koja zapošljava 1.000 ljudi i koja je u prošloj godini imala više od 62,5 miliona KM neto dobiti.

8. Milionska investicija u Busovači, gradi se objekat na 3.500 kvadrata

Trgovački lanac Robot prije dva mjeseca započeo je u izgradnju centra u Busovači u kojem će posao naći više od 50 radnika. Novi tržni centar će biti smješten na zemljištu površine 10.000 m2 dok će sam objekat biti površine 3.500 m2.

7. Tuzlanska kompanija pustila u rad najveću solarnu elektranu za vlastite potrebe u ovom kantonu

Kompanija Menprom uspješno je završila projekat izgradnje i puštanja u rad solarne elektrane ‘FNE Menprom – 445 kW’, za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Izgradnjom solarne elektrane za vlastite potrebe, kompanija Menprom je dobila vlastiti izvor obnovljive energije i tako postala ponosni vlasnik najveće solarne elektrane u Tuzlanskom kantonu. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 700.000 KM.

6. U BiH nastaje novi veliki kablovski operater, šta je u pozadini

Domaći kablovski operateri Blicnet d.o.o. Banjaluka, Elta-Kabel d.o.o. Doboj i Telrad Net d.o.o. Bijeljina u narednom periodu spojit će se u jedno preduzeće pod nazivom *supernova. Kako je saopšteno iz ovih preduzeća, nakon provedenih statusnih promjena dalje poslovanje nastavit će pod zajedničkim brendom *supernova i poslovnim imenom koje će biti u skladu sa imenom brenda.

5. Prodate dionice BH Telecoma za 4 miliona KM

Na Sarajevskoj berzi ove sedmice je ostvaren promet dionicama BH Telecoma u iznosu 3.994.238 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 13,27 KM. Riječ je o udjelu od oko 0,5 posto u vlasništvu ove kompanije. Ko je kupio a ko prodao dionice bit će poznato naknadno. Najveći dioničar BH Telecoma je Vlada FBiH sa oko 90 posto vlasništva.

4. Gradi se Black Rock Residence: Ekskluzivna oaza u centru Tešnja

Izgradnja nove stambene zgrade Black Rock Residence koja će biti prepoznatljiva po izgledu crne stijene planirana je 01.02.2023. godine u centru tešanjske jezgre grada. Jedna od najboljih stambenih četvrti u centru grada bit će bogatija za novi moderni stambeni objekat čija gradnja je planirana na najvišem nivou.

3. Bingo otvara još jedan veliki objekat izgrađen iz temelja

Domaća kompanija Bingo uskoro otvara još jedan veliki objekat. Riječ je o potpuno novom velikom Bingu u Banjaluci, izvještava BiznisInfo. Bingo redovno širi svoju mreži i otvara nove objekte u kojima zapošljava veliki broj radnika.

2. Fructa Trade zaposlio još 200 radnika, prihodi stalno rastu

Domaća kompanija Fructa Trade sa sjedištem u Derventi, koja se bavi proizvodnjom i maloprodajom, ostvarila je u prošloj godini dobit od 12 miliona maraka, te povećala broj radnika za skoro dvije stotine u odnosu na prethodnu godinu. Raspolažu s mrežom od 50 maloprodajnih objekata pod nazivom KORT marketi, a na tržištu su prepoznatljivi i po svojim brendovima, Tomico, Fruktako, Topingo, RD kafa, Tomesko i Aqua Doria.

Preduzeće je lani prihodovalo 206 miliona KM, a ukupno je zapošljavalo 1.533 radnika u 40 lokalnih zajednica u kojima trenutno posluje.

1. Raspisan tender za gradnju tunela Prenj: Kreće trka za posao od 800 miliona KM

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica tunel Prenj. Ovo je najveći objekat na Koridoru 5C. Tunel je dug više od 10 kilometara a posao je vrijedan oko 800 miliona KM.