Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kolika je trenutna vrijednost radova na autoputu u FBiH, ko je na tržište plasirao novu bh. pušku, koju sarajevsku firmu preuzima Bingo…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Širbegović inženjering isporučuje betonske konstrukcije za objekat u Austriji

Kompanija Širbegović Inženjering započela je isporuku prefabrikovane armirano betonske konstrukcije za objekat u Austriji. Planirana je isporuka 20 vozova, gdje jedna kompozicija iznosi 1.000 tona.

9. Bingo u potpunosti preuzima sarajevsku firmu INIT

Kompanija Bingo Tuzla namjerava u potpunosti preuzeti firmu INIT Sarajevo. INIT je, zapravo, obavijestio dioničare društva o zaprimljenoj ponudi za preuzimanje društva od strane pravnog lica Bingo d.o.o. Tuzla.

Bingo je već sada većinski vlasnik INIT-a sa oko 83 posto udjela, a ponuda se odnosi na preostale dionice. 

8. Prva kompozicija uglјa iz Prijedora otpremlјena u Srbiju

Nakon što je izvršen utovar prve količine ugovorenog prevoza, ove sedmice je iz Prijedora do Doboja, preko Zvornika za Svilajnac u Srbiji, otpremlјena prva kompozicija uglјa za Srbiju. U kompoziciji od 16 teretnih kola otpremlјeno je prvih 800 tona uglјa za potrebe Elektroprivrede Srbije, od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou.

7. Miralem Pjanić novi investitor na općini Centar

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić posjetio je Općinu Centar, te načelnika Srđana Mandića u neslužbenom razgovoru upoznao o poslovnim aktivnostima – biznisu koji obavlja na području općine Centar. Na druženju su bili prisutni Miralemovi poslovni partneri kao i pomoćnica općinskog načelnika za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević.

Miralem Pjanić je zajedno sa svojim pravnim timom iskazao interes za proširenje i unapređenje biznisa iz sfere ugostiteljstva u centralnoj sarajevskoj općini.

6. Vlasnik tvornice čokolade hoće u BiH da gradi elektrane vrijedne četvrt milijarde KM

Firma “B&B sunce i vjetar” iz Bileće, osnovana prije manje od godinu dana u Bileći traži od resornog ministarstva koncesiju kako bi u ovoj lokalnoj zajednici gradila solarnu elektranu i vjetropark, ukupne vrijednosti blizu 240 miliona maraka.

Iza ovog preduzeća stoji vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda “Crnagoracoop” iz Danilovgrada u Crnoj Gori Nedeljko Babić. Fabrika je poznata i po brendu “Čiča Gliša”. Sa njim u biznisu je i direktor i osnivač kompanije “Sistem – MNE”, Ljubiša Bošković, a koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije.

5. Fojnički Reumal otvara novi objekat i još 50 radnih mjesta

U okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji, u ponedjeljak 27. juna bit će otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal. U novootvorenoj “Banji” bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja.

Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope.

4. Bh. opština Rudo mogla bi dobiti fabriku za proizvodnju alata

U opštini Rudo u planu je otvaranje fabrike koja bi se bavila proizvodnjom alata za plastiku, te dovođenje firme Vendom iz Laktaša, čija je djelatnost proizvodnja podzemnih i nadzemnih kontejnera za otpad, izjavio je načelnik opštine Dragoljub Bogdanović.

– Vlada Republike Srpske je na našu molbu prodala devastiranu fabriku autodijelova u Rudom preduzetniku koji ima u planu da zaposli 100 radnika. Bili smo na razgovoru kod predsjednika Vlade i on je obećao da će pomoći da se otvori firma koja se bavi proizvodnjom alata za plastiku – pojasnio je Bogdanović.

3. Bingo otvorio novi objekat, najavio gradnju hladnjače i benzinske pumpe

Ove sedmice je uz prisustvo velikog broja kupaca kompanija Bingo otvorila svoju 223. poslovnicu. Radi se hipermarketu u općini Čelić, koji zauzima površinu od 3.700 m kvadratnih, u čijem je sastavu hipermarket, restoran sa igraonicom, te prateći sadržaj. Vrpcu je sa predstavnicima Binga presjekao općinski načelnik Admir Hrustanović.

2. U toku završna testiranja: Nova bh. puška uskoro na tržištu

Nova bh. puška, koja je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom svijeta. U toku su završna testiranja kako bi dobila NATO kod, a novost je da je daljnju proizvodnju i usavršavanje preuzeo “Igman” iz Konjica, najveća firma namjenske industrije koja godinama ostvaruje najveći promet i prihode.

Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila daljnje aktivnosti. Riječ je o puški kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja, i proizvedeno je bilo 10 prototipa. Sada kreće masovnija proizvodnja.

1. Vrijednost radova na autoputu u FBiH 1,14 milijardi maraka

Pred nama su godine značajnog povećanja obima gradnje i velikih ulaganja u završetak autoceste na Koridoru 5C. Trenutno imamo aktivno osam gradilišta, na kojima se gradi još blizu 40 kilometara autoceste. Ukupna investicijska vrijednost tih radova iznosi oko 1,14 milijardi maraka.