Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je nova investicija kompanije Bingo od 8 miliona KM, koji gigant namjenske industrije je pustio u rad novu proizvodnu liniju, ko je otvorio novi tržni centar vrijedan šest miliona KM, koliko ljudi će biti zaposleno po novom programu Vlade FBiH vrijednom 61 milion KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.

10. Central osiguranje preuzima TP Berlina Bihać

Testing centar d.o.o. i Central osiguranje d.d. su sklopili višegodišnju saradnju s jednom od najvećih stanica tehničkog pregleda u Unsko – sanskom kantonu, Berlina d.o.o. u Bihaću.

Central osiguranje nastavlja s velikim investicijama i u 2022. godini.

9. Turska grupacija hoće da investira u BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić u ponedjeljak je zajedno sa svojim saradnicima upriličio prijem za ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i predstavnike grupacije „Sunar“ iz Republike Turske.

Kako je u izjavi za medije kazao gradonačelnik Kadrić, radi se o vodećoj kompaniji u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Turske, te da su na sastanku razmatrane mogućnosti njihovog investiranja u Brčkom.

8. Raspisan tender za tramvajsku prugu do Hrasnice

Raspisan je tender za dionicu tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

– Decenijama su temom o tramvaju na dionici Ilidža – Hrasnica podgrijavali atmosferu na preizbornim skupovima. Ono o čemu se pričalo godinama unazad, još i prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, mi smo uspjeli pokrenuti za veoma kratak period – objavio je načelnik Ilidže Nermin Muzur.

7. Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio zakon o smanjenju PDV-a na mlijeko, hljeb, šećer, so i lijekove

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH podržali su uvođenje diferencijalne stope PDV-a koju je predložio SDS. Prema SDS-ovom prijedlogu životne potrepštine oporezuju se s pet posto, a luksuz s 22 posto.

Ovaj zakon ide u primjenu nakon što ga usvoji i Dom naroda PSBiH.

6. Dvije najveće banke u BiH za BiznisInfo: Dešavanja u Rusiji ne utječu na nas, stabilni smo

Posljednjih dana u javnosti su se pojavile različite informacije o izloženosti pojedinih banaka tržištu Rusije.

No, kada je riječ o našem tržištu, tu ipak nema mjesta za paniku jer je poslovanje banaka u našoj zemlji odvojeno od onih u matici i one su stabilne i likvidne. To su iz dvije najveće banke u BiH i potvrdili u izjavi za BiznisInfo.

5. Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao ukidanje akcize na gorivo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Ako zakon usvoji i Dom naroda, gorivo bi trebalo pojeftiniti za 40 feninga.

Odlukom se ukidaju akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

4. U Vitezu otvoren TC Vujević: Investicija od 6 miliona KM

U Vitezu je ove sedmice svečano otvoren Tržni centar Vujević. Investicija je vrijedna oko šest miliona KM, a radove su izvodile domaće kompanije.

Posao je dobilo 100 građana čime je ova invsticija doprinijela ekonomskom razvoju ovog kraja. Vlasnik kompanije je Mario Vujević iz Viteza.

3. Federacija BiH daje 61 milion KM za zapošljavanje 11.500 ljudi

U Federaciji BiH za dva programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini putem Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurana su sredstva u iznosu od 61 milion KM, a kojim se planira obuhvatiti  11.500 nezaposlenih osoba u FBiH.

Riječ je o „Programu sufinansiranja zapošljavanja 2022“ koji je namjenjen poslodavcima, te „Programu samozapošljavanja Start Up 2022“ na koji apliciraju fizička lica tj. nezaposlene osobe.

Javni pozivi Federalnog zavoda za zapošljavanje bit će otvoreni naredne sedmice.

2. Konjički gigant otvorio novu liniju za proizvodnju municije

Kompanija namjenske industrije Igman iz Konjica proslavila je ove sedmice svoju 72. godišnjicu. Na taj dan je svečano otvorena nova linija za proizvodnju municije kalibra 7.62mm.

Ranije je najavljeno kako će uvođenjem nove linije konjiki gigant svoje kapacitete povećati za oko 50 miliona komada municije ovog kalibra.

1. Nova velika proizvodna investicija Binga od 8 miliona KM

Ove sedmice je svečanim presijecanjem vrpce puštena u upotrebu novosagrađena Farma pilića kompanije Bingo u Krušiku u Vukovijama Donjim.

Riječ je o projektu u koji je uloženo oko 8 miliona KM, a za početak posao će dobiti 20 osoba sa područja Kalesije.