Dvije najveće banke u BiH za BiznisInfo: Dešavanja u Rusiji ne utječu na nas, stabilni smo

0

Posljednjih dana u javnosti su se pojavile različite informacije o izloženosti pojedinih banaka tržištu Rusije.

Svjetske banke, kojima sjedište nije u Rusiji, su zaključno sa trećim kvartalom prošle godine prema Rusiji bile izložene 125 milijardi dolara kroz kredite i garancije, vidi se iz podataka Međunarodne banke za obračun i poravnanje.

Nešto više od 14 milijardi dolara se odnosi na UniCredit banku, a visoku izloženost ima i austrijska Raiffeisen banke. Ove dvije banke, odnosno njihove kćerke banke, ujedno su najveće banke na tržištu BiH.

No, kada je riječ o našem tržištu, tu ipak nema mjesta za paniku jer je poslovanje banaka u našoj zemlji odvojeno od onih u matici i one su stabilne i likvidne. 

To su iz ove dvije banke i potvrdili u izjavi za BiznisInfo.

Kako nam je rečeno,  UniCredit u Bosni i Hercegovini, kao i UniCredit grupa, nastavlja pažljivo pratiti razvoj događaja u Rusiji i Ukrajini, u punoj saradnji s regulatorima, te posvećenim stručnim timovima koji su definirali jasne planove za vanredne situacije.

– UniCredit u Bosni i Hercegovini je dio pan-europske grupacije i vodeća bankarska grupacija na tržištu BiH, te ima ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti i sigurnosti finansijskog sektora. Pozicija kapitala i likvidnosti naših banaka u Bosni i Hercegovini: UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka je veoma jaka, a obje banke su samoodržive i neovisne u svom poslovanju – kazali su iz ove banke za BiznisInfo.

Kako dodaju, potrebno je imati na umu da je UniCreditov dionički kapital u ruskoj podružnici manji od 4% ukupnog kapitala Grupe.

Njihova franšiza u Rusiji čini oko 3% prihoda Grupe i alociranog kapitala. Sve izloženosti su visoko pokrivene: omjer pokrivenosti neprihodujućih kredita povećan je na 84%, a bilans je veoma likvidan i samofinansirajući.

– Sve navedeno potvrđuje da je izloženost UniCredit Grupe u Rusiji ograničena. Grupacija je pripremila adekvatne reakcije na sve moguće posljedice događaja u Ukrajini, a naročito smo spremni da podržimo naše klijente u svim situacijama. Uvijek smo tu da pomognemo adekvatnim mjerama, zasnovanim na našem iskustvu i saznanjima, te pažljivim razmatranjem u svakoj fazi – kazali sun am iz UniCredit banke.

Da ne razloga za brigu poručili su i iz Raiffeisen banke u BiH u izjavi za BiznisInfo.

– Raiffeisen banka u BiH nema direktnu izloženost na tržištima Rusije i Ukrajine, te aktuelna situacija nema direktnog utjecaja na naše poslovanje. Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini je visoko likvidna i dobro kapitalizovana. Pristup koji štiti naše klijente čini vrlo stroga strategija konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i nas ne izlažemo značajnom riziku na ovom tržištu – kazali su nam.