Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio Sberbanku u BiH, ko gradi nove zgrade u Sarajevu, za koju dionicu Koridora 5C je potpisan ugovor vrijedan 65 miliona eura, koja firma ulaže 5 miliona eura u Živinicama…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. BH Telecom preokrenuo trend i zabilježio rast prihoda i dobiti

Kompanija BH Telecom nakon dugo vremena je preokrenula trend u poslovanju i zabilježila rast prihoda i dobiti. Kompanija je lani zbilježila poslovne prihode od 456 miliona KM, u odnosu na oko 440 miliona godinu ranije.

Dobitak od poslovnih aktivnosti poskočio je na skoro 70 miliona sa 52 miliona u 2020. godini. Neto dobit je također narasla sa oko 47 miliona KM na oko 63 miliona maraka.

9. Tibra Pacific krenula s gradnjom još jednog kompleksa u Sarajevu

Kompanija Tibra Pacific iz Kiseljaka krenula je novi novi građevinski poduhvat u Sarajevu. Ova firma već je jedan od najvećih graditelja stanova u poslijeratnom Sarajevu, a zaslužna je za podizanje cijelih naselja.

Nakon naselja poznatog kao Tibra na stupu, gradili je i Novu Otoku a potom i Bulevar na stupu. Sada grade još jedan stambeni kompleks. Riječ je o objektu koji se nalazi između Nove Otoke i GRAS-a.

8. Klas: Imamo dovoljne količine pšenice koju ne nabavljamo u Rusiji i Ukrajini, nema razloga za paniku

U strahu od prelijevanja ruske agresije na Ukrajinu na Bosnu i Hercegovinu građani naše države pohrlili su u prodavnice i benzinske pumpe kako bi se opskrbili na duže vrijeme osnovnim životnim namirnicama i gorivom. No, iz kompanije Klas uvjerili su javnost da nema nikakvog razloga za paniku među građanima.

7. Živinice: Firma koja radi za VW i BMW u investiciji od 5 miliona eura

Strane firme koje u Poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama posluju već nekoliko godina nastavljaju sa ulaganjima i proširuju svoje poslovanje sa novim investicijama. Jedna od njih je firma aft bosnia d.o.o. Živinice.

Firma aft bosnia d.o.o. Živinice, koja je među prvim počela poslovati u Poslovnoj zoni Ciljuge II, zbog dobrog poslovnog razvoja, prije nekog vremena je počela širiti svoju proizvodnu halu. Novi proizvodno-skladišni objekat od oko 8000 m2 će biti završen do kraja prvog kvartala 2022. godine, ističu predstavnici ove firme. Ukupna vrijednost nove investicije je oko 5 miliona eura.

6. Potpisan ugovor za još jednu dionicu na Koridoru 5C

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru ove sedmice je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila –  Vranduk (kod Zenice). Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

JP Autoceste FBiH su uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva osigurale sredstva za finasiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

5. Kompanija iz Živinica kupila “Napko beds”, zaposlit će 200 ljudi

Kompanija “Kavgiko” iz Živinica kupila je u Petrovu nekadašnju fabriku za proizvodnju kreveta “Napko beds” i počela je sa prijemom prijava za zapošljavanje. Početak proizvodnje planiran je najkasnije za početak maja.

Novo preduzeće registrovano je pod imenom “Models”, a u krugu fabrike otvorilo je kancelariju za prijem prijava za zapošljavanje. Iz Opštinske uprave su istakli značaj ponovnog pokretanja proizvodnje za ovu lokalnu zajednicu budući da će oko 200 sugrađana dobiti posao, budžet nove prihode, a uslužne djelatnosti više klijenata.

4. Velika investicija na Marijin Dvoru iza koje stoje poznati ulagači

Zgrada u centru grada, tačnije na Marijin Dvoru, koja je donedavno bila u ruševnom stanju i predstavljala ruglo, zasjala je u novom svjetlu. Nekad poznata zgrada je obnovljena a svojim izgledom uljepšala je cijelu ulicu, odnosno dio grada.

Kako saznaje BiznisInfo, investitor je kompanija The Place, iza koje stoje poznati investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika Emir Granov.

3. Banke u BiH lani ostvarile rekordnu dobit

Banke u Bosni i Hercegovini lani su imale neto dobit, odnosno čistu zaradu od 412,3 miliona KM. Ovo predstavlja rekordnu dobit i pokazuje snažan rast bankarskog sektora u BiH. Banke u Federciji BiH u prošloj godini ostvarile su rekordnu dobit od 295,8 miliona KM.

Banke u Republici Srspskoj ostavile su dobit od 124 miliona KM, ali su pojedine banke imale i gubitak od 7,5 miliona. To znači da je ukupna neto dobit banaka u ovom entitetu 116,5 miliona maraka.

2. Mtel za nekoliko dana izgubio skoro 200 miliona KM vrijednosti

Telekom Srpske (Mtel) u posljednjih nekoliko dana doživio je veliki pad vrijednosti dionica, čime je znatno umanjena i tržišna kapitalizacija (vrijednost) firme.

Na trgovanju na Banjalučkoj berzi dionica ove kompanije krajem februara je dostigla vrijednost od oko 1,60 KM, čime je tržišna kapitalizacija firme narasla na skoro 790 miliona KM.

No, posljednjih dana vrijednost dionice počela je naglo padati, nako rasta koji je trajao nekoliko mjeseci. Prosječna tržišna vrijednost trenutno iznosi 1,21 KM, a vrijednost firme je oko 594 miliona maraka.

1. ASA Banka kupila Sberbank BH

Najveća domaća banka u Federaciji BiH ASA banka kupila je Sberbank BH d.d. Sarajevo, saopćeno je na press konferenciji u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.

Do prodaje banke došlo je nakon što je donesena odluka da upravljanje Sberbankom u BiH preuzmu Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Istovremeno, Nova banka kupila je Sberbanku Banja Luka.