Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko su najveći izvoznici i uvoznici u BiH, kojoj bh. firmi je odobren izvoz u EU, koliki će biti ekonomski rast naše zemlje ove godine, koja naša firma planira akviziciju kompanije iz Zapadne Evrope…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Tekstilni pogon firme Yumco preporodio malu bh. opštinu Drvar

Tekstilni pogon firme Yumco za dvije godine preporodio je Drvar, a uprkos pandemiji virusa korona vrijedne žene imaju pune ruke posla i ovih dana šiju opremu za vojne bolnice i Pošte Republike Srbije, a uskoro bi tim male fabrike trebalo da bude ojačan sa još tridesetak radnika.

Rekao je to šef proizvodnje u pogonu vranjanske fabrike u Drvaru Dragan Pavlović, dodavši da u fabrici trenutno radi 87 radnika te da su u planu zapošljavanja u najskorije vrijeme.

9. Rekordna naplata prihoda u Federaciji BiH

Porezna uprava Federacije BiH objavila je izvještaj u kojem je navedeno da su porezni obveznici u FBiH u 2021. godini uplatili rekordnih  5,6 milijardi KM javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave FBiH.

U odnosu na 2020. godinu ovaj iznos veći je za 485 miliona KM ili 9,44 posto a u odnosu na 2019. godinu veći je za 327 miliona KM ili 6,18 posto.

8. Novi kupac još nije uplatio novac za Dom penzionera

Iako je firma Mont Ing iz Visokog krajem augusta prošle godine dogovorila kupovinu zgrade i nekretnina Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići, kupoprodajni ugovor potpisan je tek krajem prošle sedmice. Ugovor nije bio potpisan ranije, jer se investitor nije slagao s pojedinim tačkama ugovora te su one izmijenjene kod notara, nakon čega su se stekli uslovi za potpisivanje.

 Do sada su uplatili 1.036.514 KM depozita, a ostalo je da plate još 19.063.486 KM i to u roku od 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Ukoliko ne plate u roku, ugovor će biti raskinut, a kupac neće imati pravo na povrat uplaćenog depozita.

7. Ne odustaje se od projekta koji jug Hercegovine pretvara u pustinju

To što godinama brojni intelektualci, stručnjaci i aktivisti upozoravaju na katastrofalne, pogubne posljedice famoznog projekta “Gornji horizonti” po Neretvu, ali i druge rijeke, kao i kompletan jug Hercegovine, koji bi mogao postati slana pustinja, nadležne u BiH ne dotiče. Tako u RS-u nastavljaju aktivnosti na realizaciji ovog projekta. Naime, posljednjeg dana protekle godine Vlada RS donijela je odluku kojom daje garanciju za kreditno zaduženje Hidroelektrane (HE) “Dabar” Trebinje.

HE “Dabar” je, zapravo, dio projekta “Gornji horizonti”, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja, u akumulaciju Bilećkog jezera. Drugim riječima, preusmjerava se voda iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice u svrhu hidroenergetskog iskorištavanja.

6. Tuzlanskoj kompaniji odobren izvoz u Evropsku uniju

Vrhunski mesni delikatesi od visokokvalitetnog pilećeg, goveđeg i purećeg mesa čine Menprom jednom od vodećih mesnih industrija u našoj zemlji a oni će se uskoro naći na policama širom Evrope.

Naime, Kompaniji Menprom odobren je izvoz proizvoda u EU što je potvrda dugogodišnjeg predanog, kontinuiranog rada i vrhunske kvalitete proizvoda.

5. Bosnalijek izgubio 50 miliona KM tržišne vrijednosti od hapšenja Uzunovića

Tržišna vrijednost najveće domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek umanjena je za oko 50 miliona KM od akcije u kojoj je uhapšen direktor kompanije Nedim Uzunović zbog sumnje u malverzacije. Akcija je provedena 6. decembra prošle godine.

Vrijednost dionice Bosnalijeka 1. decembra prošle godine bila je 35,5 KM, a tržišna kapitalizacija kompanije 305 miliona KM. Od tada vrijednost dionica pada, a posljednjih dana se njima trguje po cijeni od 29,8 KM, po dionici, što tržišnu kapitalizaciju kompanije postavlja na oko 256 miliona.

4. Ko će imati najveći a ko najmanji rast u regiji

Svjetska banka u novom izvještaju predviđa ekonomski rast Bosne i Hercegovine ove godine od 3 posto, a naredne od 3,2 posto. U oba slučaja to je smanjenje za 0,5 posto u odnosu na prognozu iz prethodnog izvještaj Svjetske banke.

Osim toga, za BiH se predviđa najmanji rast od svih zemalja u regiji. Za Albaniju se ove godine predviđa ekonomski rast od 3,8 posto, Hrvatsku 5,4 posto, Kosovo 4,1 posto, Crnu Goru 5,6 posto (najviše u regiji), Sjevernu Makedoniju 3,7 posto a Srbiju 4,5 posto.

3. Hercegovački div planira akviziciju kompanije iz zapadne Evrope

Vlasnik Violete i Laste Petar Ćorluka govorio je o planovima za 2022. godinu. Između ostalog kazao je kako planira akviziciju jedne proizvodne kompanije u Zapadnoj Evropi. Nije naveo o kojoj kompaniji se radi ali ovo pokazuje da hercegovački poduzetnik ima globalne ambicije.

2. HET ide u veliku dokapitalizciju

Hidroelektrane na Trebišnjici planiraju da se dokapitalizuju emisijom dionica u vrijednosti od 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti dioničkog kapitala društva.

Iz kompanije su odbacili medijske navode da je riječ o privatizaciji. Interes za kupovinu dionica iskazala je i Federacija BiH, ali pravo preče kupnje imaju postojeći dioničari.

1. Ovo su najveći bh. izvoznici i uvoznici u 2021.

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik bio Aluminij Industries iz Mostara, rečeno je za BiznisInfo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Aluminij Industries je ujedno drugi najveći izvoznik iz naše zemlje u 2021. godini.

Pogledajte cijelu listu 10 najvećih izvoznika i uvoznika u 2021.