Tekstilni pogon firme Yumco preporodio malu bh. opštinu

0

Tekstilni pogon firme Yumco za dvije godine preporodio je Drvar, a uprkos pandemiji virusa korona vrijedne žene imaju pune ruke posla i ovih dana šiju opremu za vojne bolnice i Pošte Republike Srbije, a uskoro bi tim male fabrike trebalo da bude ojačan sa još tridesetak radnika.

Rekao je to za Glas Srpske šef proizvodnje u pogonu vranjanske fabrike u Drvaru Dragan Pavlović, dodavši da u fabrici trenutno radi 87 radnika te da su u planu zapošljavanja u najskorije vrijeme.

– Za dvije godine, od kada je otvoren pogon, zbog korone nismo radili svega pet dana. U jednom periodu radili smo u dvije smjene da bi poštovali epidemiološke mjere. Trenutno radi jedna smjena. Posla ima i mi tu krizu sa nedostatkom materijala i poskupljenjem transporta nismo osjetili – rekao je Pavlović.

Naglasio je da imaju pune ruke posla za narednih mjesec i po dana, a da bi im uskoro trebalo da stignu i nove narudžbe.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je za Glas da desetine žena ostvaruju egzistenciju zahvaljujući fabrici Yumco.

– Probni period je prošao, uprava je zadovoljna radnom snagom, posla imaju dovoljno i njihov cilj je da se šire i nadam se da će uskoro biti otvorena i nova radna mjesta. Skoro stotinu porodica živi zahvaljujući ovom pogonu – kazala je Runić, naglasivši da je ova fabrika velika podrška razvoju Drvara.

Pogon fabrike Yumco iz Vranja u Drvaru su 29. januara 2020. godine zvanično otvorili predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer RS Radovan Višković. Za izgradnju ovog tekstilnog pogona Vlada Srbije izdvojila je 500.000 eura.

Poslovna zona

Pogon firme Yumco u Drvaru smješten je u rekonstruisanom objektu nekadašnje pekare u Poslovnoj zoni Mlin.

Radnice koje danas u ovoj fabrici proizvode tkaninu, trikotažu i konfekciju za rad su pripremali tehničari, inženjeri i tehnolozi iz vranjanske fabrike.