Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko novca je Richard Branson uložio u BiH, koja banka u BiH je prodata za 43 miliona KM, za koliko novca se prodaje Hotel Igman, koja firma iz Živinica sprema veliku investiciju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Poštanska štedionica kupila Komercijalnu banku Banja Luka

Poštanska štedionica Beograd kupila je ove sedmice Komercijalnu banku Banja Luka za 43 miliona KM. Transakcija je obavljena putem Banjalučke berze. Ovo predstavlja realizaciju ranije postignutog dogovora o kupovini Komercijalne banke Banja Luka koja je dosad bila u vlasništvu Komercijalne banke Beograd.

S druge strane, Komercijalnu banku Beograd nedavno je kupio slovenački NLB.

9. Italijanska investicija u BiH: Uskoro ćemo prodavati i u Americi

Italijanska fabrika “Provud” u Mrkonjić Gradu, koja se bavi proizvodnjom ploča od furnira, tapaciranog namještaja i ostalih proizvoda, pozitivan je primjer kako može uspješno da se posluje u BiH. Direktor ove fabrike Tuliso Moreno naveo je da posluju šest godina u prostorijama bivšeg pogona “Manjača” u Mrkonjić Gradu, da trenutno imaju 142 radnika i da proizvode dijelove za stolice za kancelarije. Njihov plan je da za naredne dvije godine povećaju kvalitet proizvoda.

– Već izvozimo 80 posto našeg proizvoda, prodajemo u Evropi i za vrlo kratko vrijeme prodavat ćemo i u Americi – rekao je.

8. Prodaje se Hotel Igman, cijena drastično snižena

Kantonalna agencija za privatizaciju KS objavila je novi javni poziv za prodaju Hotela Igman po cijeni od 6,9 miliona KM. Hotel na istoimenoj planini, na Velikom polju, prodaje se metodom neposredne pogodbe, zajedno sa depadansom i pripadajućim zemljištem. Početna cijena ovog puta je 6.926.000 KM.

Podsjetimo da hotel prodavan i početkom septembra ove godine, ali da je cijena tada bila 9,2 miliona KM.

7. Enver Moralić želi kupiti Vindijinu Koku Varaždin

Kompanija Kutjevo koja je u vlasništvu jednog od najbogatijih Bosanaca, Envera Moralića koji živi u Hrvatskoj, namjerava kupiti još jednu kompaniju.

Ovog puta riječ je o kompaniji također iz Hrvatske – Koka iz Varaždina. Koka je trenutno u sastavu jedne od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija – Vindije. Ipak, Vindija je kazala da ne razmišlja o prodaji Koke.

6. Madi u Agromix uložio 10 miliona KM, najavljene nove investicije

Kompanija Agromix od 1. januara naredne godine proizvodit će dvije stotine tona stočne hrane dnevno a zaposliće i dodatni broj radnika kako bi pokrenuli proizvodnju u tri smjene, rekao je Edin Jabandžić, suvlasnik ove kompanije. Najavio je i nove investicije.

– Sa novom investicijom planiramo novu mješaonu stočne hrane u 2023. godini čiji bi kapacitet dnevno bio 500 tona i to bi trebalo da bude najveća mještaona stočne hrane u BiH – rekao je Jabadžić.

Kompaniju Agromix nedavno je preuzeo tešanjski Madi.

– S ponosom možemo reći da smo zadržali sva radna mjesta, da smo deset miliona KM investirali u proteklih godinu dana i da na tome nećemo stati, idemo dalje sa razvojem – rekao je Jabandžić.

5. Branson dosad u BiH uložio 40 miliona KM i zaposlio 530 radnika

Kompanija Virgin Pulse Tuzla u BiH je do sa sada investirala oko 40 miliona KM i zaposlila čak 530 radnika. Ova informacija je saopštena prilikom dodjele priznanja najvećim stranim investitorima u BiH u orgnizaciji Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), koja je održana u ponedjeljak.

Virgin Pulse je proglašen jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Podsjetimo da je ova kompanija, koja radi sa klijentima širom svijeta, dio poslovnog carstva jednog od najpoznatijih poduzetnika na svijetu, britanskog milijardera Richarda Bransona.

4. Bingo sve uposlene obradovao sa po 500 KM

Najveća kompanija i trgovački lanac u Bosni i Hercegovini, Bingo, ove sedmice je isplatio preko 4 miliona KM podrške svojim uposlenicima.

Tako je 7.910 uposlenika dobilo po 500 KM, što zajedno sa porezima iznosi ukupno više od 4,7 miliona KM. Ovaj jedinstveni vid podrške u BiH dobili su svi uposlenici Binga i sestrinskih kompanija koji imaju više od 6 mjeseci radnog staža u ovoj kompaniji.

3. Mladegs pak: Od porodičnog biznisa do rekordnog izvoza u EU i proboja na afričko tržište

Sada već davne 1989. godine u Prnjavoru započela je uspješna porodična priča, koja je primjer da istrajnim radom i beskompromisnim uvjerenjem u kvalitet moguće je u BiH izgraditi firmu koja stvara novu vrijednost i doprinosi za skoro 200 zaposlenih, njihove porodice kao i lokalnu zajednicu.

Danas kompanija “Mladegs Pak” čini upravo to i pritom ostvaruje neke od najboljih rezultata u zemlji. Proizvode kompanije već godinama biraju hiljade kupaca evropskih trgovačkih lanaca poput Lidla, Aldija, Rewea, Pennyja, SPAR-a i drugih za koje kompanija proizvodi. Sada ulaze i na tržišta afričkih država.

2. Bh. firma kupila staru Ditinu fabriku, pokreće proizvodnju

Uspješno poslovanje Termala iz Lopara (kod Bijeljine) dovelo u ovoj godini do novih ulaganja, pokretanja nove proizvodnje i stvaranja novih radnih mjesta.

– Asfaltiramo put između Termala i fabrike koju smo nedavno kupili – rekao je Elvir Jahić, direktora  firme “Termal Int”.

On je pojasnio da je to stara fabrika deterdženta “Dita” koja se rekonstruiše, gdje se vrši postavljanje novih električnih instalacija, vazduha i plina, tako da bi se u novoj godini pokrenula proizvodnja. Planirano je zapošljavanje velikog broja radnika.

1. Velika investicija firme iz Živinica, otvaraju fabriku za 100 radnika

Objekat bivše fabrike za proizvodnju kreveta “Napco beds” u Petrovo uskoro bi mogao dobiti nove vlasnike koji planiraju otvaranje svoje fabrike sa istim proizvodnim programom i zapošljavanje oko stotinu radnika.

Ovo je rečeno na sastanku koji je ove sedmice održan u kabinetu načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića sa vlasnikom firme “Kavgico” Živinice Arslanom Kavgićem, zainteresovanim za kupovinu bivšeg Napka.