Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko kupuje bijeljinsku kompaniju “Novi Žitopromet”, u kom gradu je Bingo otvorio novi objekat, gdje se grade novi kilometri Koridora 5C, kolike su prosječne cijene novih stanova u Sarajevu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose BiznisInfo i Gebrüder Weiss.

10. Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona KM

Općinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi sa generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora 5C kroz općinu Tešanj.

Prema sadašnjim informacijama do polovine 2022. godine može se očekivati početak radova. Procijenjena vrijednost je 182 miliona KM, a planirani rokovi su dvije godine.

9. Opština Derveta smanjila broj nezaposlenih za 31 posto

U opštini Derventa je na kraju septembra ove godine bilo 6.626 zaposlenih radnika, što je za 3,74 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a najviše radnika platu je zarađivalo u prerađivačkoj industriji i trgovinskoj djelatnosti. Na evidenciji nezaposlenih bilo prijavljeno 590 osoba što je u odnosu na isti period lani za 31 posto ili 269 manje nezaposlenih.

8. U Živinicama otvorena nova firma, zaposleno šest mladih ljudi

U Živinicama je upriličeno svečano otvaranje proizvodnog pogona i prodajnog salona nove firme “SALIHOVIĆ RIH Company”. Firma se bavi proizvodnjom i modeliranjem enterijera, realizuje rezanje, kantiranje i montažu pločastog namještaja. Novootvorena firma na samom početku rada zaposlila je šest mladih osoba.

7. Prosječna cijena kvadrata novog stana u Sarajevu 2.843 KM

Broj prodatih novih stanova u FBiH u trećem tromjesečju 2021. godine u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2020. godini manji je za 10,5%, a u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine veći je za 0,9 posto.

Prosječna cijena kvadrta novog stan u FBiH bila je 1.881,2 KM. No, velika je razlika između Sarajeva i ostalih opština. Naime, prosječna cijena kvadrata u Sarajevu dostigla je čak 2.843,3 KM. Koliko je to visoko za domaći standard pokazuje podatak je u ostalim opštinama u FBiH, bez Sarajeva, prosjek 1.523,1 KM.

6. Ozvaničen početak radova na dionici Koridoru 5C kod Doboja

U naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici autoputa na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske. Druga dionica autoputa na koridoru 5C na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao “dobojska obilaznica”, dužine je šest kilometara. Rok za završetak radova je tri godine.

5. Otvoren luksuzni hotel na Buni

Na Buni je u ponedjeljak svečano otvoren Hotel Buna u vlasništvu poznatog poduzetnika Rafaela Rafe Gagre. Svečanu vrpcu novog restorana Hotela Buna prerezali su Mia Gagro, direktorica Hotela i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

4. Njemačka kompanija razmišlja da dio proizvodnje prebaci u BiH

Delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatanom Klokićem, održala je online sastanak sa predstavnicima njemačke kompanije.

Nije rečeno o kojoj se kompaniji radi, ali je navedeno da je ona “svjetski lider u automobilskoj industriji”. Kako je saopšteno, “u toku su pregovori da ta kompanija dio svog proizvodnog asortimana alocira u Republiku Srpsku”.

3. Odobrena prva milijarda za investicije u Zapadni Balkan

Evaluacije prvih projekata iz Plana investicija za Zapadni Balkan, koji bi u narednih sedam godina trebalo da obezbijedi oko 30 milijardi eura za Zapadni Balkan, već su počele, prvi projekti bi mogli započeti naredne, a možda nekoliko čak i prije kraja ove godine. Neki projekti će uključivati i našu zemlju.

2. Bingo otvorio još jedan centar

Svečanim presijecanjem vrpce kompanija Bingo je u petak otvorila novi tržni centar u Banovićima. U ovoj općini prisutni su duže od 20 godina, kada su i prvi put otvorili trgovinu izvan Tuzle. Osim Robne kuće, tada otvorili su i dva minimarketa.

1. Jedan od najbogatijih Bosanaca Enver Moralić kupio bijeljinsku firmu “Novi Žitopromet”

“Novi Žitopromet” iz Bijeljine prodat je firmi “Kutjevo Vinarija” iz Hrvatske. Vlasnik firme “Kutjevo Vinarija” je Enver Moralić, jedan od najbogatijih ljudi rođenih u BiH. Nezvanično se saznaje da je ovo preduzeće prodato za 3,5 do 4 miliona eura.