Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji njemački investitor ulaže u Goražde, a ko gradi fabriku za proizvodnju vagona za vozove u BiH, koji bh. poduzetnici su odlučili polovinu profita dijeliti s radnicima, gdje je u BiH otvoren najveći retail park…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose BiznisInfo i Gebrüder Weiss.

10. Fructa Trade otvorio još jedan objekat, najavljeni i novi širom BiH

Kompanija Fructa Trade otvorila je u srijedu novi KORT market u Istočnom Novom Sarajevu. Novootvoreni market se prostire na oko 500 kvadratnih metara, a zapošljava 25 radnika.

Iz kompanije su istakli da je do marta naredne godine u planu otvaranje novih marketa i to u Vlasenici, Kiseljaku, Dubici, Gacku, Prijedoru i Palama. Podsjetimo, Fructa Trade iz Dervente jedna je od vodećih kompanija na tržištu BiH u oblasti proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje.

9. Turski biznismen najavio posjetu Bosni i Hercegovini

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Istanbulu sa turskim biznismenom Adnanom Polatom. Teme sastanka Dodika i Polata, koji je vlasnik jedne od najvećih poslovnih grupacija u Turskoj, koja investira širom svijeta, su i mogućnosti ulaganja u solarnu i vjetro energiju.

Ovom prilikom Polat je najavio posjetu Bosni i Hercegovini. Polat je šef uprave Polat Holdinga i vlasnik kompanije Batıyel Enerji koja je akcionar kompanije Polat Enerji.

8. Urađeno idejno rješenje hotela Palas u Banjaluci

Gradonačelnik Draško Stanivuković razgovarao je sa predstavnicima kompanije “Zepter” i svjetski poznatim arhitektom Hanijem Rašidom o novom izgledu centralnog dijela grada.

Kako je rečeno, Banja Luka dobija prvo idejno rješenje hotela “Palas“ nakon nekoliko decenija, a sve to uz pomoć svjetski poznatog arhitekte Hanija Rašida i kompanije “Zepter“.

7. Erdogan: Povećat ćemo trgovinsku razmjenu s BiH na preko milijardu dolara

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan susreo se u Istanbulu sa predstavnicima bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija (NVO). Između ostalog, govorio je i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i investicijama. Što se tiče direktnih ulaganja Turske u Bosnu i Hercegovinu, rekao je da ovaj iznos trenutno premašuje 250 miliona dolara.

– Cilj nam je da povećamo našu bilateralnu trgovinu, koja je prošle godine bila 650 miliona dolara uprkos pandemiji, na preko milijardu dolara za kratko vrijeme – dodao je turski predsjednik.

6. Vlasnici uspješne bh. firme ZenDev odlučili 50 posto zarade dijeliti radnicima

Vlasnici mostarske kompanije ZenDev donijeli su neobičnu odluku da polovinu profita, odnosno zarade kompanije, dijele radnicima. Riječ je o firmi koja se bavi izradom web i mobilnih aplikacija, uglavnom za švedsko tržište i koja zapošljava više od 50 mladih ljudi.

– Odlučili smo da ćemo u budućnosti 50 posto cjelokupne dobiti vratiti našim saradnicima. Ovo nije samo za ZenDev, već za cijelu Zen Group, koja se sastoji od nekoliko startupa – naglasio je jedan od vlasnika Senad Šantić.

5. Doboj: Otvoren pogon vrijedan milion KM

U Doboju je otvoren pogon za proizvodnju streč folije i lastre za pakovanje. Vrijednost investicije je oko milion KM. Pogon su otvorila četvorica mladih Dobojlija, zaposlivši za početak šest radnika. Nabavili su nove mašine za proizvodnju streč folije.

Јedan od vlasnika firme, Nikola Okolić, kaže da je velika potražnja za ovim folijama i da oni jedini u BiH od granulata prave streč foliju.

4. Uklonjen Plavi zamak na Grbavici, počinje izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta

U sarajevskom naselju Grbavica ovih dana počinje gradnja novog stambeno-poslovnog objekta. Riječ je o objektu koji će se nalaziti uz stadion fudbalskog kluba Željezničar, na mjestu gdje je bio restoran Plavi zamak.

Objekat Plavog zamka uklonjen je prethodnih dana, nakon višegodišnjeg spora.

3. U Bosnskoj Gradišci otvoren retail park u koji će dolaziti i kupci iz regiona

Presijecanjem crvene vrpce u petak je svečano otvoren Centrum park u Bosanskoj Gradišci. Vrpcu su presjekli Branko Vidaković, komercijalni direktor Centruma, i Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške.

Vidaković je rekao da je ovo prvi retail park na ovim prostorima sa više od 30 svjetskih brendova, te da će zapošljavati više od 400 osoba. Osmišljen je po uzoru na svjetske retail parkove.

2. Velika italijanska investicija: U Prijedoru će se proizvoditi vagoni za vozove

Italijanski investitor Đuzepe Franki, vlasnik firme “Bosankar”, i zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević potpisali su u četvrtak ugovor o kupoprodaji zemljišta radi investicije koja će biti realizovana u novoj industrijskoj zoni, Aerodrom 4.

Franki je rekao da mu je plan da zaposli 300 radnika u narednih četiri-pet godina. Firma “Bosankar” bavi se proizvodnjom kabina za poljoprivredne mašine, kamione, industrijska vozila, a u Prijedoru namjerava proizvoditi vagone za vozove.

1. U Goraždu položen kamen temeljac za fabriku njemačkog investitora

Kamen temeljac za izgradnju proizvodnih hala kompanije TVC d.o.o. položen je ove sedmice u industrijskoj zoni Vitkovići.

Novi pogon bit će veličine 7.000 kvadrata i 12.000 kvadrata proizvodnog područja, a u prilog informaciji da se radi o značajnoj investiciji je i najava njemačkog investitora  da se u sljedećih nekoliko godina planira izgradnja  i novih proizvodnih hala u Goraždu.

Izgradnjom proizvodne hale u industrijskoj zoni Vitkovići ova kompanija će stvoriti mogućnosti za zapošljavanje od 150 do 300 radnika.