Vlasnici uspješne bh. firme odlučili: 50 posto zarade dijele radnicima

0

Vlasnici mostarske kompanije ZenDev donijeli su neobičnu odluku da polovinu profita, odnosno zarade kompanije dijele radnicima.

Riječ je o firmi koja se bavi izradom web i mobilnih aplikacija, uglavnom za švedsko tržište i koja zapošljava više od 50 mladih ljudi.

Odlučili smo da ćemo u budućnosti 50 posto cjelokupne dobiti vratiti našim saradnicima. Ovo nije samo za ZenDev, već za cijelu Zen Group, koja se sastoji od nekoliko startupa – naglasio je jedan od vlasnika Senad Šantić.

Izdvojio je glavne razloge zašto su se za to odlučili.

Naglasio je da žele kulturu u kojoj svaki član tima osjeća vlasništvo nad uspjehom, kao i kulturu koja nagrađuje sve proporcionalno uspjehu koji su stvorili.

Želimo kulturu dugoročnih mislilaca. Ovo je naš način da ostanemo konkurentni na tržištu – istaknuo je.

To također znači da će se u slučaju prodaje jedne od firmi u njihovom portfelju i taj novac podijeliti među timom.

– Nikola Mirković i ja oduvijek smo osjećali da je imati partnera na ovom putovanju bilo mnogo zabavnije nego što bi to bilo samostalno. Nadamo se da će ova odluka podstaknuti sve u našem timu da s nama podijele dio iskustva. Na kraju dana… Bez njih… Nema ničega – zaključio je Šantić.

Inače, osnivači ZenDeva ljetos su dospjeli u medije kada je objavljena vijest da su odlučili sve svoje radnike nagraditi putovanjem u tursku Alanyu.