Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji gigant namjenske industrije traži 50 radnika, gdje se održava svjetska premijera prve bh. kamp-prikolice, koja naša firma je sklopila važno partnerstvo s Nijemcima, na kojoj bh. planini niče novi mega-kompleks…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Vrijednost izvršenih radova u inostranstvu veća za 14,1 posto

Vrijednost izvršenih radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u drugom kvartalu iznosila je 45.177.000 KM i veća je za 14,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u drugom tromjesečju, 12.104.000 KM ili 26,8 posto radova odnosi se na objekte visokogradnje, a 33.073.000 KM ili 73,2 posto radova na objekte niskogradnje. U drugom kvartalu 99,8 posto ovih radova je izvršeno u Evropi, a 0,2 posto u Africi.

9. RiTE Ugljevik: Nova investicija donijet će stotinu radnih mjesta

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana Ugljevik je u prethodnih sedam mjeseci ispunilo sve planove, a kompanija nakon remonta ostvaruje najbolje rezultate proizvodnje u posljednjih 10 godina, izjavio je direktor kompanije Čedomir Stojanović.

On je istakao da je plan proizvodnje premašen uprkos teškim uslovima i da su radnici dali sve od sebe da firma radi i ostvari dobar rezultat. Prema njegovim riječima, u Ugljeviku će uskoro biti realizovana još jedna značajna investicija koja će donijeti 100 novih radnih mjesta.

8. Firma iz Žepča sklopila ugovor s Nijemcima, zaposliće još 40 radnika

Njemačka kompanija za proizvodnju radne odjeće Teamdress se nakon mnogo godina “lutanja” ponovo vratila na tržište BiH i sklopila ugovor sa domaćom firmom Elchy-Tex iz Žepča.

Elchy-tex je poznat kao proizvođač tekstilnih dijelova za autoindustriju i radne odjeće. Broji oko 120 zaposlenika a s ovim novim projektom u planu je zapošljavanje dodatnih 40 radnika. Da bi uspješno implementirao ovaj projekat Elchy-Tex d.o.o je u potrazi za novim radnicima i kooperantima iz uže regije.

7. Nakon više od 60 godina, počela obnova pruge Ilidža-Marijin Dvor

U četvrtak je počela obnova tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Marijin Dvor. Radovi na toj dionici pruge se vrše prvi put nakon više od 60 godina.

Ovim projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

6. “Lidl” stiže u Istočno Novo Sarajevo?

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo jednoglasno su usvojili Odluku o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana “Centar jedan – Sekcija M”, gdje bi, prema još nezvaničnim informacijama, trebalo da bude izgrađen njemački trgovački centar “Lidl”.

Načelnik opštine Jovan Katić rekao je novinarima da je to dio lokacije na kojoj je trebalo da bude izgrađen auto-salon “Mercedes”, a koji gotovo 20 godina u centralnom dijelu opštine stoji neizgrađen.

5. Erdogan: Povećat ćemo trgovinsku razmjenu s BiH na milijardu eura

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na press konferenciji nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom obratio se novinarima.

 Prema njegovim riječima, Sporazum o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 2021 godine je razlog koji će povećati trgovinsku razmjenu na milijardu eura.

4. Uskoro novi kompleks na Jahorini: Izgradnja Snježne doline u punom zamahu

Realizcija jednog od najvećih projekata na Jahorini, kompleksa Snježna dolina, u punom je zamahu.

Kompleks predstavlja jedan od najvećih projekata na olimpijskoj ljepotici Jahorini, moderan hotelski kompleks koji nudi sve za vaš savršen boravak na planini! Ovaj kompleks ponudit će svojim gostima bazen, wellness centar, kongresnu salu, bar, teretanu, ski rental i druge mnogobrojne sadržaje.

3. Wizz Air zapošljava nove kadrove u BiH

Wizz Air, najbrže rastuća evropska aviokompanija, otvorila je najveći konkurs u svojoj istoriji planirajući da do decembra 2021. godine širom svoje mreže zaposli 800 novih članova posade.

Termini razgovora za potencijalne članove posade iz naše zemlje bit će održani u Sarajevu 27. augusta i Tuzli 29. augusta.

2. Bh. gigant traži još 50 radnika, namjenska industrija u usponu

Jedna od vodećih domaćih kompanija iz oblasti namjenske industrije, Pretis Vogošća, raspisala je konkurs za prijem 50 radnika. Kako se navodi, radnici se traže zbog povećanja obima posla. Njima se nudi zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme, sa mogućnošću da budu primljeni na neodređeno.

Podsjetimo da je namjenska industrija u BiH u usponu. Izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine za šest mjeseci iznosio je više od 131 milion KM i veći je za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

1. Svjetska premijera prve bh. kamp prikolice

Kompanija Derubis iz Viteza koja je nedavno predstavila prvu bh. jahtu, ne prestaje sa uspjesima. Već neko vrijeme pripremaju prezentaciju svoje prve kamp prikolice.

Ekipa u Vitezu osmislila je prvu monolitnu, integralnu kamp prikolicu koja ima više od 10 inovativnih rješenja. Radi se o potpuno novom konceptu eksterijera i interijera.

Kamp prikolica Derubis ima svjetsku premijeru na Caravan Salon Düsseldorf koji se upravo održava.