Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Novi proizvodni pogoni niču u BiH, a naročito je važno što se sve više stranih kompanija odlučuje dio proizvodnje premjestiti u našu zemlju. Takvih primjera nije nedostajalo ni ove sedmice. Više pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Austrijanci žele proizvoditi u Zavidovićima

Predstavnici austrijske firme Capital d.o.o. posjetili su opštinu Zavidovići i razgovarali s načelnikom Hašimom Mujanovićem. Riječ je o kompaniji iz Villacha u Austriji koja se bavi proizvodnjom opreme za snowboard. Ova firma je potencijalni investitor za kupovinu gotovog objekta na području Zavidovića gdje bi mogla nastaviti svoju proizvodnju za tržište BiH.

  1. Novi proizvodni pogon u Banjaluci

Gradska uprava Banjaluka prodala je još jednu parcelu u Poslovnoj zoni “Ramići”, ovog puta domaćoj kompaniji “Elas metalekspert” koja će platiti 201.000 KM. Ova izvozno orijentisana firma sa višegodišnjim iskustvom u metalskom sektoru u Ramićima namjerava da otvori novi proizvodni pogon.

  1. U Trebinju se živi i od poljoprivrede

Inžinjer poljoprivrede Jeremija Lojpur, nakon što je 15 godina radio u računovodstvu, sada u Trebinju živi od poljoprivrede. On i porodica na 40 dunuma zemlje uzgajaju lješnjake, maline, jagode, kupine, divlji šipak, a odnedavno se bave i pčelarstvom. Ono što proizvedu prodaju, za većinu imaju dogovoren otkup, a odnedavno svoje proizvode prodaju i u Hercegovačkoj kući, jedinstvenom prodajnom objektu na čijim se policama nalaze isključivo autohtoni, domaći proizvodi iz Trebinja, Berkovića, Bileće, Gacka…

  1. Erić M počelo s izvozom u Kinu

Porodično preduzeće “Erić M” iz Dazdareva kod Bijeljine, koje se bavi preradom drveta i proizvodnjom parketa i peleta, osim već ustaljenih tržišta, počelo je izvoz drvnih poluproizvoda u Kinu. Ovo preduzeće, osnovano 1992. godine, jedno je od najperspektivnijih porodičnih drvoprerađivačkih preduzeća na području Bijeljine, a trenutno zapošljava 40 radnika.

  1. Stroj Gradačac pravi mašine za svjetsko tržište

Firma Stroj Gradačac krenula je sa radom iz porodične radionice, a danas proizvodi mašine za izradu ALU i PVC stolarije kakve ne pravi nijedna druga firma na području od Njemačke pa sve do Turske.

– Počeli smo raditi 1984. godine kao obična alatnica. Malo pomalo iz garaže naše porodične kuće izlazili su sve složeniji proizvodi tako da smo danas jedna firma u ovom dijelu Evrope koja se bavi proizvodnjom ove vrste mašina. Najbliži proizvođač, kada se ide prema Zapadu, je u Njemačkoj, a sa druge strane u Istanbulu – kaže direktor Stroja Nermin Hećimović.

Budući pogon kompanije HIK – SM u Sanskom Mostu

  1. Koteks razvio novu liniju proizvoda

Kompanija Koteks Production iz Tešnja, u saradnji s partnerima iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Hrvatske, razvila je novu liniju proizvoda „Tactical S“. Radi se o uniformama za vojsku, policiju i specijalne službe.

– Proizvodi su certificirani u renomiranim i akreditiranim laboratorijama u firmama partnerima – kaže Hamza Hotić, direktor proizvodnje.

  1. Izvoz porastao 12 posto

Izvoz iz BiH u prvoj polovini godine iznosio je 5,8 milijadi KM, što je za 12 posto više nego u istom periodu 2017. godine. Istovremeno, uvoz je iznosio 9,3 milijarde KM, što je za 8,1 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3,5 milijardi KM.

  1. Firma iz Konjica izvozi na 4 kontinenta

Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjica, u vlasništvu porodice Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta. Zanat izvozi oko 95 posto proizvoda od oraha, hrasta i javora, uglavnom u Evropu, Sjedinjene Države, Australiju i Hong Kong. Cijene po komadu namještaja se kreću od 700 do 4.000 eura.

  1. Egipat nabavlja puške bh. kompanije

Prva domaća bh. puška, napravljena u šest modela, koju je prošle godine proizvela goraždanska kompanija „AC Unity“, trebala bi uskoro biti isporučena oružanim snagama Egipta i pripadnicima tamošnje specijalne policije. Puške su prošle godine uspješno prošle sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobile NATO kod kako bi se mogle izvoziti na strano tržište. Upravo je Egipat među prvima pokazao interesiranje za bh. vojno naoružanje.

  1. Velika investicija u Sanski Most

Vlasnik njemačke kompanije HIK GmbH, Berthold Brentrup, na inicijativu svojih radnika iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio je dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu. U martu 2018. osnovao je firmu “HIK – SM“ d.o.o., sa sjedištem u ulici Prvomajska bb u Sanskom Mostu, koja bi u januaru naredne godine trebala početi proizvodnju, a do 2020. planirano je zapošljavanje 100 ljudi.