Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kojim bh. gradovima se grade ili planiraju nove fabrike, ko će u Varešu zaposliti 1.000 radnika, koja je nova akvizicija domaće kompanije Madi, ko je otvorio kompleks vrijedan 4,5 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Tešanj i Živinice dobijaju nove fabrike

U aprilu i maju ove godine održana su dva online biznis foruma, organizovana za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. kompanija, lokalnih zajednica…

Nekoliko mjeseci kasnije, pojavljuju se konkretni projekti koji će biti realizovani kao rezultat ovih dogđaja. Među njim su investicije u otvarnje novih fabrika u Tešnju i Živinicama.

9. Obućari imaju posla kao nikad, u dvije firme još 200 radnih mjesta

Narudžbe iz inostranstva uveliko povećavaju obim posla u domaćim preduzećima, zbog čega se u dva preduzeća iz sektora obućarske industrije u BiH otvara još 200 radnih mjesta.

Rukovodioci fabrika u kojima dnevno nastaje nekoliko hiljada pari modne, ali i obuće za policiju, vatrogasce i vojsku ističu da posla ima čak i više u odnosu na raspoložive kapacitete.

8. Kahriman: Porasli prihodi i dobit BH Telecoma

BH Telecom je za prvi kvartal ove godine ostvario dobit veću nego prošle godine za šest mjeseci, rekao je generalni direktor kompanije Sedin Kahriman.

– Ostvarujemo i povećanje prihoda i rekao bih pozitivne trendove – naglasio je.

Smatra da telekomunikacijske usluge u BiH, ako ih poredimo sa cijenama u zemljama EU, nisu skupe.

7. Bh. drvna industrija radi za IKEA-u, ali ima probleme

Predstavnice Vanjskotrgovinske komore BiH posjetile su kompaniju “XYLON Corporation” u Podlugovima i firmu “Ramex” Kladanj. Bh. kompanije rade za svjetske gigante poput IKEA-e, ali imaju dosta problem na domaćem terenu, poput onih koji se tiču nabavke sirovine.

6. Otvoren kompleks Islamske zajednice od 4,5 miliona KM

Ove sedmice svečano je otvoren novosagrađeni vakufski kompleks Podveležje u Mostaru čiji je investitor Islamska zajednica, a čij je vrijednost 4,5 miliona KM.

Novosagrađeni vakufski kompleks se sastoji od četiri zgrade čiji će kapaciteti biti podređeni potrebama Centra za stare osobe i hotelsko turističke djelatnosti.

5. Probijena lijeva cijev tunela Ivan duga 1.761 metara

Na dionici Tarčin – Ivan kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo je probijena lijeva cijev tunela Ivan dužine 1.761,50 metara. Radovi na probijanju tunela započeli su u januaru prošle godine.

Ovo je dvocijevni tunel, gdje svaka cijev služi za jedan smjer saobraćaja. Unutar tunela predviđeno je pet poprečnih veza za pješake i jedna konekcija za interventna vozila u slučaju nezgoda.

4. Domaći lanac marketa Mega nastavlja sa širenjem

Kompanija Yimor iz Domaljevca sa lancem marketa Mega diskont nastavlja sa širenjem svoje maloprodajne mreže. Novi objekat Mega diskonta otvoren je ove sedmice u općini Zavidovići.

Mega diskont u Zavidovićima peti je novootvoreni objekat ove godine, a 19. po redu u našoj zemlji. Do kraja godine će nastaviti sa širenjem mreže trgovina, a uskoro se očekuje otvaranje novog objekta u Žepču.

3. Bosanska “zlatna dolina” zaposlit će 1.000 radnika

Dokazano je vareški rudarski bazen leži na velikim količinama plemenitih metala. Svjetski rudarski koncern vlasnik je Vareš Silver projekta svjetske klase. U okviru njih kompanija Eastern Mining nosilac je koncesije za istraživanje i eksploataciju rude olova cinka i pratećih metala na području Vareša.

Osim što će opština Vareš imati velike koristi od koncesione naknade, kad rudnik i bušotine startaju s punim radom, biće zaposleno više od 1.000 ljudi.

2. Nova akvizicija Madi grupacije

Tešanjska kompanija Madi realizovala je proteklog mjeseca još jednu akviziciju kojom će upotpuniti planove za dostizanje liderske pozicije na tržištu.

Farme za uzgoj tovne junadi Prnjavor su novi projekat kojim ova kompanija želi nastaviti svoje planove pružanja podrške razvoju poljoprivrede u BiH, te na taj način dati priliku poljoprivrednim proizvođačima da bud partneri u važnom projektu kreiranja samoodrživih poljoprivrednih gazdinstava, naveli su iz tešanjske kompanije.

1. U Lukavcu postavljen temeljac za izgradnju fabrike

U industrijskoj zoni u Lukavcu u petak je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike investitora VOITH – Voith hydro Bosnia d.o.o. Završetak radova izgradnje objekta planiran je za decembar 2021. godine ili januar 2022. godine.

Predstavnici investitora i kompanije koja se bavi tehnologijama i rješenjima u oblasti hidroenergije su se zahvalili općinskom načelniku Edinu Deliću, administraciji općine i Općinskom vijeću na brzom reagovanju, zalaganju i apsolutnoj podršci ovom projektu, te su istakli da će se kompanija na razne načine odužiti općini Lukavac tokom planiranog dugogodišnjeg poslovanja.