Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je postao lider u sektoru transporta u BiH akvizicijom od 8 miliona KM, koja velika turska korporacija ulazi na bh. tržište, u koji novi projekat vlasnik Violete ulaže 10 miliona KM, koja bh. kompanija je dobila posao od 100 miliona eura u Sloveniji…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Investitor koji želi uložiti 20 miliona dolara posjetio Visoko

Predsjedavajući “Park Group Dubai” Iftikhar Yousuf ove sedmice je posjetio Visoko, te se u Gradskoj upravi sastao sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem i saradnicima.

Yousuf je iznio svoje ideje i namjere vezane za investiranje na području ovog grada i prezentaciju osmišljenog projekta Loulou Resorta procijenjene vrijednosti od 15-20 miliona dolara. Gradonačelnik Ganić istakao spremnost za administrativnu podršku od strane Gradske uprave Visoko.

9. Lidl je zainteresovan za ulaganje u Istočnom Sarajevu

Nakon što je početkom ove godine objavljeno da je njemački trgovački lanac Lidl registrovao kompaniju u Bosni i Hercegovini počela su nagađanja o tome gdje bi mogli biti otvoreni njihovi prodajni objekti.

U pojedinim medijima pojavile su se nedavno informacije da bi njemački gigant poslovanje mogao započeti u Istočnom Sarajevu pa smo za komentar upitali gradonačelnika ovog grada Ljubišu Ćosića.

On nam je potvrdio da postoji interes njemačke kompanije za ulaganje u Istočnom Sarajevu.

8. Izvoz iz BiH porastao za 28 posto

U prvih pet mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio je 5 milijardi i 232 miliona KM, što je za 28,8 posto više nego u istom period 2020. godine.

Uvoz je iznosio 7 milijardi i 787 miliona KM, što je za 17,9 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 67,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robin deficit iznosio 2 milijarde i 555 miliona KM.

7. RiTE “Ugljevik” dobija fabriku gipsanih ploča vrijednu 50 miliona eura

Pregovori o izgradnji fabrike gipsanih ploča u Rudniku i termoelektrani (RiTE) “Ugljevik” privode se kraju, a investitor je vodeća kineska kompanija u ovoj branši BNBM iz Pekinga.

Direktor ovog energetskog giganta Čedomir Stojanović kaže da su nacrti već pripremljeni i poslati Vladi Republike Srpske koja je većinski vlasnik preduzeća, te je za realizaciju ovog projekta neophodna saglasnost dioničara. Nova fabrika bi po kapacitetu bila među najvećim u Evropi, a njena vrijednost je 50 miliona eura.

6. IZ BiH izgradila turistički kompleks vrijedan 4,5 miliona KM

U povodu početka rada novosagrađenog vakufskog kompleksa Podveležje, Medžlis islamske zajednice (MIZ) Mostar u četvrtak, 1. jula, organizira svečani program. Kompleks će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Novoizgrađeni objekti prostiru se na više od 2.000 kvadratnih metara, u njima su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka, a vrijednost projekta je 4,5 miliona maraka, saopšteno je iz MIZ Mostar.

5. Vlasnik Violete ulazi u novu investiciju od 10 miliona KM

Vlasnik firme Violeta Petak Ćorluka u centru Gruda ruši stari hotel i na tom mjestu će izgraditi modernu zgradu sa shopping centrom.

Ruševnu zgradu koja godinama narušava urbanističku sliku Gruda će Ćorluka do temelja srušiti i kako je kazao do kraja naredne godine na tom lokalitetu sagraditi modernu zgradu u koju će uložiti preko 10 miliona maraka.

– Na tom mjestu ćemo sagraditi jednu modernu zgradu u kojoj će biti shopping centar u jednom djelu i u drugom djelu hotel sa 36 soba – kazao je Ćorluka.

4. Ećo Company ponovo raste i gradi najveći salon u regiji

Sarajevska kompanija Ećo Company jedna je od onih koja je tokom pandemije nastojala zaštititi radnike i sačuvati radna mjesta.

Uprkos problemima u poslovanju koje je izazvala ekonomska kriza koja je prošle godine zahvatila i Bosnu i Hercegovinu, u ovoj kompaniji od početka do danas vodili su se jednom vizijom: neće biti otpuštanja, dobit može izostati ali posao i radnike ćemo sačuvati.

Kompanija sada ponovo raste, osvaja nova tržišta i gradi najveći salon namještaja u regionu.

3. Najveća turska korporacija ulazi na bh. tržište

Turska grupacija Koç objavila je ove sedmice namjeru ulaska na tržište BiH. Riječ je o turskom industrijskom, trgovačkom i finansijskom koncernu koji obuhvata više od 100 preduzeća iz područja energetike, automobilske i prehrambene industrije, elektronike, informacijske tehnologije, te finansijskih usluga i turizma. Koc Holding ima više od 90.000 zaposlenih.

Ova kompanija trenutno radi na investiciji uspostavljanja duty-free trgovina širom Bosne i Hercegovine u kojima bi posao trebao dobiti oko 1.000 ljudi.

2. Bh. kompaniji posao od 100 miliona eura u Sloveniji

Euro-Asfalt iz Sarajeva, nastavlja da niže uspjehe i ostvaruje zavidne rezultate na izuzetno zahtjevnom tržištu u Evropskoj uniji.

U jakoj konkurenciji, koja je uključivala renomirana imena građevinskog sektora na europskom i svjetskom nivou, upravo je ova bh firma odabrana da izvede značajan dio radova na izgradnji željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

Ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura. Ugovor za dionicu Sklop 1 Divača – Črni Kal je potpisan, a početni udio Euro-Asfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

1. Akvizicijom od 8 miliona KM nastao novi lider u oblasti trasporta u BiH

Kompanija DMDE iz Doboj-Istoka ove sedmice je, nakon potpisivanja ugovora i izvršenog plaćanja, preuzela većinski paket dionica u visini od 55 posto (8 miliona KM) firme Tuzlatransport i time postala apsolutni lider u oblasti transporta u Bosni i Hercegovini sa 150 voznila.

Navedenom kupovinom stvorene su pretpostavke za osvajanje novih tržišta i pružanje kvalitetnijih usluga na domaćem i inostranom tržištu.Respektabilni ljudski potencijali i transportna sredstva su garancija uspješnosti u radu i povećanju broja zaposlenih, poručili su iz DMDE-a.