Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. kompanija proizvodi mašine za evropsku industriju a sada ide u veliko širenje, u kojem gradu je Bingo otvorio novi objekat, ko je spreman uložiti 30 miliona eura u firmu Unis u Derventi, ko gradi veliki retail centar na sjeveru BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Bh. biznismen koji živi u UAE u rodnom kraju gradi fabriku sira

Vaso Vasić iz Lopara kod Bijeljine, koji živi i radi u Fudžejri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima boravio je tokom praznika u svom rodnom kraju gdje je posjetio načelnika opštine Lopare Radu Savića. Vođeni su razgovori o poslu koji Vaso radi u Emiratima te o farmi koza i fabrici sira koju on gradi nedaleko od Lopara.

U svojoj firmi na Bliskom istoku on je viši rukovodilac projekata i bavi se projektovanjem i izgradnjom luka, rafinerija, vještačkih poluostrva i ostrva a u selu Lipovice kod Lopara sa svojim poslovnim partnerom oformio je farmu koza i ovih dana kreće sa izgradnjom fabrike sira.

9. Za aerodrom u Bihaću zainteresovani ulagači iz arapskih zemalja, Kine i Turske

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je kako su se odlučili za postepenu gradnju aerodroma Golubić te da je zbog toga smanjena dužina piste. Do sada je utrošeno devet miliona KM, a plan je da prvi avion sleti za dvije godine.

Naveo je kako su do sada uradili testnu pistu, pristupni put, prostor je ograđen te su urađeni projektni i nabavljena okolišna dozvola.

– Do sada je bilo dosta zainteresovanih ulagača, posebno iz arapskog svijeta, Kine i Turske. Može se realizovati na dva načina – kroz sredstva javnih fondova ili javno-privanto partnerstvo. Realan je i jedan i drugi projekat – rekao je Fazlić.

8. JYSK kreće u dosad najveću kampanju zapošljavanja

JYSK je krenuo u najveću globalnu kampanju kojom zapošljava nove rukovoditelje/ice prodavnica, a koja se provodi i u BiH.

U februaru 2021. godine JYSK je dostigao cilj od 3.000 prodavnica širom svijeta. Kako bi to proslavio i nastavio ostvarivati put ka novom cilju od 5.000 prodavnica, kreće u dosad najveću kampanju za zapošljavanje. I u BiH JYSK traži nove kolege/ce.

JYSK u BiH trenutno posluje sa 25 prodavnica, a u narednih godinu dana je u planu otvaranje još 4 nove, najavljeno je iz ove kompanije.

7. Zenička kompanija kojom rukovode žene kreirala uspješan brend

Direktorica kompanije Empress iz Zenice Mensura Sušić kaže da je ova firma uspjela kreirati vlastiti uspješan brend.

– Tekstilna kompanija kojom rukovodim, Empress iz Zenice, zapošljava veliki broj radnica, no i tim koji vodi firmu čine prvenstveno žene. Kreirali smo i započeli proizvodnju radnih odijela za žene za baštu i vrt “Queen of Garden”, i to je naš vlastiti, veoma uspješan brend – istaknula je Sušić.

6. Vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis u BiH

Mnogo je priča dostupnih javnosti o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima. No, postoje primjeri mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su se iz svijeta vratili u domovinu i započeli biznise u kojima su danas uspješni.

Senad Šantić djetinjstvo je proveo u Švedskoj, nakon što je sa roditeljima izbjegao iz Mostara, a prije pet godina vratio se u rodni grad i otvorio firmu koja je danas jedna od najuspješnijih IT kompanija u zemlji. Riječ je o firmi koja se bavi izradom web i mobilnih aplikacija, uglavnom za švedsko tržište i koja u ovom trenutku zapošljava 50 mladih ljudi.

5. Na granici s Hrvatskom otvara se najveći retail park u BiH

Pandemija je zaustavila brojne investicije, ali to nije slučaj s Centrum Retail parkom u Bosanskoj Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju.

Za uspjeh investicije jedan od presudnih faktora je lokacija, a granična područja posebno su zanimljiva. Jedno od takvih je Bosanska Gradiška, uz samu rijeku Savu i granicu s Hrvatskom.

Vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine s razlogom ističu svoje komparativne prednosti. Kako Bosanska Gradiška doslovno graniči s Evropskom unijom, kažu da joj to osigurava najbolji geostrateški položaj za ulaganje u Bosni i Hercegovini.

4. Domaći investitor oživljava nekadašnjeg bh. giganta, spreman uložiti 30 miliona eura

Trgovački lanac iz Dervente “Fructa Trade” nastavlja misiju oživljavanja nekadašnjeg privrednog giganta u toj opštini, a u njihovom vlasništvu uskoro će biti i milionska potraživanja Nove banke u “Unisu”. “Fructa Trade” je u februaru otkupila i potraživanja kompanije “Heta” i tako postala jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”.

– Ukoliko su mašine sačuvane i na tržištu bude postojala ekonomska opravdanost, pokrenut ćemo proizvodnju cijevi. Ukoliko to ne bude moguće, promijenit ćemo namjenu i proizvoditi nešto drugo. Sigurno je da su za sve što planiramo neophodna velika ulaganja, vjerovatno oko tridesetak miliona eura – istakao je vlasnik Trgovačkog lanca “Fructa Trade” Duško Reljić.

3. Skupština KS omogućila gradnju R Towera

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je odluku o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju KS za prodaju zemljišta putem neposredne pogodbe sa firmom “Avaz-roto press“. Skupština je odluku donijela na prijedlog Vlade KS koja ju je usvojila 11. marta.

Ova odluka je donesena radi radi oblikovanja građevinske parcele, te je time omogućena gradnja novog tornja ove kompanije R Tower.

2. Bingo otvorio prvi objekat u Ključu, posao za 50 radnika

Kompanija Bingo od ove sedmice je bogatija za još jedan prodajni centar, ovoga puta u lijepom, srednjevijekovnom gradu Ključu. Ovo je dvadeset prvi objekat na području Unsko-sanskog kantona, a 220. poslovnica u maloprodajnoj mreži.

U sklopu objekta koji je površine 4.500 kvadrata otvoren je hipermarket (2.500 m2), restoran kapaciteta 136 sjedećih mjesta, te igraonica. Dodatni komfor prilikom kupovine pruža i prostrani parking sa 210 parking mjesta.

1. Bh. kompanija proizvodi mašine koje se koriste širom Evrope, a sada idu u veliko širenje

AHM Lukavac primjer je uspješne bh. kompanije koja se bavi proizvodnjom složenih mašina koje koriste industrijski giganti širom Evrope, u zemljama poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Austrije…

Od osnivanja pa do danas, osnovna djelatnost kompanije bila je proizvodnja i popravka mašina namijenjenih industriji kartonaža.

Ova godina je prekretnica za firmu jer su se odlučili na širenje. Uz dodatni proizvodni pogon, investiraju i u kupovinu nove opreme koja će unaprijediti njihove proizvodne kapacitete.