Za aerodrom u Bihaću zainteresovani ulagači iz arapskih zemalja, Kine i Turske

0

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je kako su se odlučili za postepenu gradnju aerodroma Golubići te da je zbog toga smanjena dužina piste. Do sada je utrošeno devet miliona KM, a plan je da prvi avion sleti za dvije godine.

Naveo je kako su do sada uradili testnu pistu, pristupni put, prostor je ograđen te su urađeni projektni i nabavljena okolišna dozvola.

“Do sada je bilo dosta zainteresovanih ulagača, posebno iz arapskog svijeta, Kine i Turske. Može se realizovati na dva načina – kroz sredstva javnih fondova ili javno-privanto partnerstvo. Realan je i jedan i drugi projekat”, rekao je Fazlić za N1.

Govoreći o tome koliko novca je isplaćeno za eksproprijaciju, kazao je kako je tako moralo biti jer se imovina Grada ne može poklanjati.

“Zakon je tako propisao. Mi smo to uradili i prebacili na JP Aerodrom da se može sve realizovati bez političkih utjecaja. Postoje različiti profili protivnika aerodroma i pokušavam da proniknem šta je razlog. Postoje dva profila tih uslovno rečeno protivnika. Jedan profil ljudi je onaj koji kroz to vidi SDA i jačanje SDA, jer su ta sredstva osigurana od Vlade FBiH. Postavlja se da sve što dolazi od SDA treba spriječiti. Već je počela predizborna kampanja i preslagivanje političkih odnosa. Tako da sve što dolazi od Izetbegovića i Novalića, prema njima, treba zaustaviti. Pokušavaju napraviti aferu iz političkih razloga. Drug protivnici su lokalna prilča. Dođe premijer FBiH u USK, dočekaju ga i kažu ‘to nije najbolja lokacija, nije dobro tlo, ima magle i kiše itd’. To nije normalno, ali je za očekivati u BiH”, rekao je Fazlić.