Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko planira graditi novi “grad” u Hercegovini, koja je nova akvizicija kompanije Bingo, gdje će u BiH biti građena nova žičara, koja kompanija je u Travniku investirala dva miliona maraka…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Ovo su najtraženija zanimanja, znanja i vještine u Federaciji

Najtraženija zanimanja III i IV stepena u Federaciji BiH u 2021. godini su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

Ovo su rezultati istraživanja koje je predstavio Federalni zavod za zapošljavanje.

9. BiH od 1. aprila plin dobija Turskim tokom

Bosna i Hercegovina s prvim danom aprila počela je dobijati prirodni plin iz Rusije preko plinovoda Turski tok, suočavajući se s mogućnošću da zbog toga bude izvrgnuta sankcijama SAD-a.

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač plina za entitet Federacija Bosne i Hercegovine, na čijem se teritoriju i troši najveći dio tog energenta, sklopila je s ruskom državnom firmom Gazprom aneks ranijeg ugovora kojim je precizirano kako će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno plinovodom pod nazivom Turski tok.

8. Miškovićev online prodajni gigant nakon Srbije stiže u BiH

Kompanija Delta Holding srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića nedavno je najavila da je uveliko u razvoju e-commerce platforme, pod imenom Ananas, i da će ona biti aktivna već u prvoj polovini ove godine, a da će investicija u narednih pet godina u ovaj servis biti 100 miliona eura.

Sada su otkriveni novi detalji o planovima ove kompanije, a također je najavljeno da ona nakon Srbije stiže i u BiH.

7. Ovako će izgledati kružni vijadukt u naselju Boljakov Potok

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, na Facebooku je objavio fotografije na kojima se vidi izgradnja kružnog toka u Boljakovom Potoku, na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke.

Također je objavio fotografije budućeg izgleda kružnog toka.

6. Poljarad investirao dva miliona KM, proširio kapacitete i povećao izvoz

Travnička kompanija Poljorad kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate. Kompanija je u novoj investiciji, kojom je povećala proizvodne kapacitete, imala novčanu podršku od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Danas imamo 55 zaposlenih i više od 1.200 kooperanata. Investicijom od 2 miliona KM u nove proizvodne objekte i opremu u prošloj godini povećali smo kapacitete za 30 posto tako da danas dnevno prerađujemo 25.000 litara mlijeka. Uspjeli smo proširiti poslovanje na nova tržišta, izvoz smo povećali za nekoliko puta od zemalja EU, SAD, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i dr. – istakao je vlasnik Vahid Skrobo.

5. U Istočnoj Ilidži niču četiri nova poslovna objekta

Na području Istočne Ilidže trenutno se grade četiri poslovna objekta. Na oko 3.000 metara kvadratnih bruto građevinske parcele objekte grade tri porodična preduzeća sa područja Istočne Ilidže: Patent, Auto-servis Kovačević i Marjanović, a četvrti je poslovni objekat međunarodne kompanije Elnos iz Banjaluke. 

Kako navode iz Opštine Istočna Ilidža, podsticajne mjere koje formira opštinsko rukovodstvo uticale su na to da ove, ali i mnoge druge firme, izaberu Istočnu Ilidžu kao mjesto svog poslovnog djelovanja, odakle će se, pored lokalnog, fokusirati i na sarajevsko tržište.

4. Bingo preuzima jednu od vodećih bh. marketinških agencija

Bingo grupacija je sklopila dogovor o akviziciji sa vodećom bh. marketinškom agencijom Via Media, čime sarajevska agencija postaje njen sastavni dio.

Kroz ovu akviziciju, grupacija pokazuje opredijeljenost za strateško investiranje u domaće potencijale i širenje poslovnog portfelja.

3. BiH dobija još jednu žičaru, vodit će do srednjovjekovnog grada Ostrovica

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti još jednu žičaru i to u Nacionalnom parku Una. Javno preduzeće Nacionalni park Una raspisalo je javni poziv za nabavka usluga izrade Idejnog projekta za izgradnju žičare za povezivanje mjesta  Kulen Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica.

Rok za preuzimanje dokumentcije je 19. april 2021. a za dostavljanje ponuda je 28. april, kada će one biti i otvorene.

2. Najveći investitor u Hercegovini želi graditi novi grad za 25.000 stanovnika

Na Draženskoj gori kraj Trebinja, odmah do kompeksa Akva parka i Bijelog grada, planirana je izgradnja novog grada – a radi se o do sada najvećem projektu u Hercegovini vrijednom stotine miliona maraka.

Riječ je o novom projektu najvećeg investitora u Hercegovini, Rodoljuba Draškovića, čiju zamisao su na papir su stavili vrhunski arhitekti. Kompleks koji uskoro počinje da se gradi bit će jedinstven u Evropi.

Radi se o izgradnji cijelog jednog grada za 25.000 stanovnika u kome će biti obezbijeđeni najviši standardi življenja savremenog čovjeka.

1. Za 615 miliona eura prodat Ledo

Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava.

Vrijednost transakcije iznosi 615 miliona eura, na bazi bez gotovine i bez dugova, a njeno je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine.

Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnikom Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći evropski portfelj kultnih lokalnih brandova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope.