Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje se gradi najduži most na Koridoru 5C u BiH, koja kompanija je otvorila novi pogon u godini krize, ko otvara hotel na Igmanu, koja sarajevska firma je dobila posao u Holandiji, ko će u BiH praviti respiratore za svjetsko tržište…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Jedna aviokompanija zainteresovana za bazu u Sarajevu

Jedan avioprevoznik odgovorio je na nedavni javni poziv Aerodroma Sarajevo da otvori svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 2021. godine i trenutno je u pregovorima s upravom aerodroma. Iako je nekoliko aviokompanija izrazilo interes, samo je jedna predala svoj prijedlog u propisanom roku javnog poziva.

  1. Pomoć turizmu: Najviše sarajevskim hotelima

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o dodjeli sredstava pomoći poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva. Iznos od 30 miliona KM raspoređen je na hotele, putničke agencije, turoperatere, vodiče, banje i novoosnovane subjekte. Pogledajte koji hoteli su dobili najviše novca.

  1. Napreduju radovi na najdužem mostu na Koridoru 5C

Most Počitelj najduži je most na Koridoru 5C a njegova gradnja koštat će više od 65 miliona KM. Ukupna dužina rasponske konstrukcije mosta iznosi 945 metara, a most sadrži šest srednjih stubova maksimalne visine 103 metra. Radovi na mostu Počitelj čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve, trenutno se izvode na više pozicija istovremeno.

  1. U godini krize izgradili novi pogon

Jedna od firmi koja se može pohvaliti uspješnim poslovnim rezultatima na izmaku tekuće godine svakako je “Bosfor Stil” Živinice. Proizvodni program “Bosfor Stila” se zasniva na izradi zebra zavjesa, alu roletni, komarnika, žaluzina, trakastih zavjesa, tendi i nadstrešnica. U ovoj godini, uprkos pojavi pandemije Covid-19, postigli se značajni rezultati, pa čak i ulagali u proširenje proizvodnih pogona.

– Uprkos teškoćama dobro smo se snašli. Izgradili smo još jedan proizvodni objekat odmah iza postojećeg. Novi pogon imat će prostor za proizvodnju i dio za proširenje lagera robe – kaže direktor prodaje ove kompanije Anis Adembegović.

  1. Huskić: Imamo dvostruko veći promet od drugih, zaslužujemo više u raspodjeli poreza

U Tešnju je do 1. decembra 2020. ostvaren promet preko fiskalnih uređaja u iznosu od 1 milijarde i 280 miliona. Objavio je to načelnik Tešnja Suad Huskić uz komentar da je taj promet veći od onog u gradovima sa sličnim brojem stanovnika.

– Zanimljivo je da je to veći promet od Zenice, 2 puta veći od Kaknja, Vogošće ili Cazina (približno sličan broj stanovnika). To je sedmo mjesto u FBiH. Ispred su samo neke sarajevske općine gdje su velike kompanije (njih 4) i gradovi Tuzla i Mostar. Tešanj je prvi put prestigao čak i Zenicu koja je sjedište Kantona i ima dvostruko više stanovnika – naveo je Huskić.

  1. Kreću završni radovi na trebevićkom Vidikovcu

Izgradnja objekta Vidikovac jedan je od najvažnijih investicionih projekata Grada Sarajeva u ovoj godini. Nakon što je okončana prva, izgradnja ulazi u završnu fazu. Grad Sarajevo je objavio javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača završnih radova na izgradnji poslovnog – ugostiteljskog objekta Vidikovac te završnih radova na vanjskom uređenju parcele.

  1. Misteriozni investitor kupio udio u Bosnalijeku za 9,3 miliona KM

Misteriozni investitor koji se krije iza takozvanog skrbničkog računa u Sberbank kupio je udio od oko 5,5 posto vlasništva u sarajevskom Bosnalijeku za 9,3 miliona KM, izvještava BiznisInfo. Podsjetimo da je putem Sarajevske berze prodat udio koji je bio u vlasništvu firme “P Trade”.

Prodat je paket od 492.825 dionica Bosnalijeka po cijeni od 18,99 KM po dionici. To znači da je čitav paket dionica prodat za 9,3 miliona KM. Ovaj investitor sada ima 8,4 posto udjela u Bosnalijeku, a ranije je imao oko 2,9 posto. On je sada treći najveći dioničar vodeće domaće farmaceutske kompanije.

  1. Hotel Monti na Igmanu otvara se 23. decembra

Na olimpijskoj planini Igman 23. decembra otvorit će se novi luksuzni hotel Monti. Kako je kazao Emir Granov, jedan od vlasnika hotela, riječ je o internacionalnim investitorima i u toku su završne finese.

– Zbog pandemije koronavirusa ne možemo znati da li će nam svi izvođači izvršiti obaveze na vrijeme, ali se nadamo da će otvorenje biti kada smo i planirali, 23. decembra. Hotel je rekonstruisan i nadograđen, dobio je duplo veći volumen od hostela koji je nekad bio na tom lokalitetu – pojašanjava Granov.

  1. Sarajevskoj kompaniji veliki posao u Holandiji

Vodeća IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju izrade ITS softvera, IoT i smart city rješenja BS Telecom Solutions Sarajevo dobila je posao na održavanju ITS opreme u najdužem cestovnom tunelu u Holandiji.

Riječ je o sistemu tunela Roermond i Swalmen na autocesti A73 u Holandiji, koji su zajedno dugi gotovo tri kilometra. Sarajevsku kompaniju je za partnera odabrala renomirana holandska kompanija Vialis, koja i sama ima višedecenijsko iskustvo u upravljanju različitim saobraćajnim sistemima.

  1. U Gradačcu će se praviti respiratori za svjetsko tržište

Nakon što je respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Velikoj Britaniji, kompanija TMD korak je bliže početku njegove proizvodnje. Iako je certifikacija samog respiratora tek jedan od koraka koji vode ka proizvodnji ovog sofisticiranog uređaja, on je i najvažniji. Kaže to za BiznisInfo Adem Hanić, direktor TMD-a.

U Gradačcu osnovana nova kompanija za razvoj i proizvodnju medicinske opreme, a u najavi je potpisivanje ugovora s britanskim kliničkim centrom. Više o ovoj sjajnoj vijesti pročitajte OVDJE