Huskić: Imamo dvostruko veći promet od drugih, zaslužujemo više u raspodjeli poreza

0

U Tešnju je do 1. decembra 2020. ostvaren promet preko fiskalnih uređaja u iznosu od 1 milijarde i 280 miliona.

Objavio je to načelnik Tešnja Suad Huskić uz komentar da je taj promet veći od onog u gradovima sa sličnim brojem stanovnika.

– Zanimljivo je da je to veći promet od Zenice, 2 puta veći od Kaknja, Vogošće ili Cazina (približno sličan broj stanovnika). To je sedmo mjesto u FBiH. Ispred su samo neke sarajevske općine gdje su velike kompanije (njih 4) i gradovi Tuzla i Mostar. Tešanj je prvi put prestigao čak i Zenicu koja je sjedište Kantona i ima dvostruko više stanovnika – naveo je Huskić.

Vraćanje lokalnim zajednicama

On dodaje kako je ovo važan podatak, koji mora imati veću važnost u raspodjeli javnih prihoda, vraćanju lokalnim zajednicama.

– Ova društvo treba više pravednosti, a Tešanj zaslužuje više u raspodjeli poreza! Prvi korak je promjena propisa o oporezivanju dohotka, radi povećanja plata, a drugi korak je promjena kriterija za raspodjelu novca od PDV-a. Ko više radi, mora to i osjetiti – zaključio je Huskić.

Podsjetimo kako Tešanj slovi kao veoma razvije industrijski kraj a dom je velikom broju kompanija koje izvoze širom svijeta i sarađuju sa velikim svjetskim kompanijama.

D.H.