Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko gradi najveći vjetropark u BiH vrijedan 130 miliona KM, kako izgleda gradilište autoputa između Sarajeva i Mostara, koje kompanije su najveći poreski dužnici u BiH, šta se dešava s jedinom domaćom aviokompanijom…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Na proljeće počinje gradnja autoputa Beograd – Sarajevo

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović izjavio je da na proljeće počinje izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd. Prema njegovim riječima, kada su u pitanju dionice koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo postoji problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom njenog funkcionisanja.

  1. Namjenska industrija će i u pandemiji premašiti plan

Namjenska industrija u Federaciji BiH u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog – kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

– Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u “Igmanu” pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih – dodao je Džindić.

  1. Još jedan proizvod iz rudarskog grada odlazi u Evropu

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je firmu “Bionatura” iz Vareša u kupovini novih mašina za pakiranje i ljuštenje žitarica. S povećanim proizvodnim kapacitetom i poboljšanom kvalitetom proizvoda, oni sada počinju izvoziti tjesteninu u Njemačku.

Mnogi u Bosni i Hercegovini Vareš povezuju sa rudarstvom. Ono što obično zaboravljaju je da se sam grad nalazi u dolini, ali da se teritorij opštine prostire preko velikih polja, šuma i visoravni koje su pogodne za poljoprivredu.

  1. Pogledajte gradilište autoputa između Sarajeva i Mostara

Kompanija Bossil iz Viteza objavila je snimak iz zraka gradilišta na autoputu Sarajevo – Mostar odnosno radova na dionici Tarčin – Ivan Sedlo.

– Kada je u pitanju gradnja autoputeva Bossil kroz svoje usluge iskopa, transporta i ugradnje materijala, uvijek prolazi prvi – poručili su iz ove kompanije. Podsjetimo, dužina autoceste od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan je 4,9 km. Izvođač radova je konzorcij koji čine Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Granit AD Skopje.

  1. Firma iz Sanskog Mosta u vrijeme krize povećala proizvodnju

Metaloprerađivačka industrija na području Unsko-sanskog kantona, poslije velikih poteškoća izazvanih pandemijom virusa korona, počinje da pokazuje znakove oporavka, a o tome svjedoči i primjer firme „Sana metal“, koja u ovim teškim vremenima uspjeva povećati obim proizvodnje i zaposliti nove radnike.

Prema riječima Šemsudina Habibovića, direktora ovog preduzeća, s partnerima iz Njemačke uspjeli su sklopiti nove poslovne ugovore što je dovelo do proširenja proizvodnje i zaposlenja sedam novih radnika.

  1. Ove kompanije su najveći dužnici državi BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je novu, osvježenu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Najveći PDV i akcizni dužnik je i dalje preduzeće GRAS Sarajevo sa preko 21 milion KM duga. Slijedi Bosmal sa preko 10 miliona dugovanja. Treća je kompanija Monter iz Brčkog sa preko 7,5 miliona KM duga.

  1. Banjalučka kompanija kupila firmu iz Konjica

Kompanija Nexen d.o.o. Banja Luka kupila je većinski paket dionica firme Štancovani dijelovi iz Konjica. Transakcija je obavljena u putem Sarajevske berze, tačnije na vanberzanskom tržištu, a ukupno je iznosila 53.901 KM. 

Obavljena je kupovina 27.361 dionica što čini 52,4 posto vasništva u kompaniji. Dosadašnji vlasnik donica bio je UNIS – PROMEX d.o.o. Sarajevo.

  1. FlyBosnia obnavlja letove s tri iznajmljena aviona

FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je aviokompanija s GE Telesisom potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta 180 putnika. Očekuje se da će prvi avion stići već ovog mjeseca, dok bi preostala dva trebala stići u aprilu sljedeće godine.

  1. Nijemci počeli izgradnju najvećeg vjetroparka u BiH

Na području opštine Nevesinje ove sedmice je počela izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj – Vjetroelektrane “Grebak” u koju će investitori iz Njemačke uložiti 130 miliona KM i koja je najveća na području BiH.

Vjetroelektrana će biti snage 6,6 megavata i godišnje proizvoditi oko 180 gigavat-časova.

  1. Rasli tokom krize, zaposlili više od 20 stručnjaka: Naš cilj je bolja BiH!

Banjalučka IT kompanija GotSolution našla se na listi “Rising Stars” (Zvijezde u usponu) globalne konsultantske kuće Deloitte. Riječ je o izvještaju “The Deloitte Technology Fast 50” za Centralnu Evropu, za 2020. godinu.

Firma se bavi razvojem softvera a jedan od njenih suvlasnika, Vladimir Sukara, u intervjuu za BiznisInfo kaže da je pandemija doprinijela povećanju obima poslovanja kompanije jer je ova industrija u cjelini rasla.

U ovoj godini su zaposlili preko 20 novih IT stručnjaka, proširili marketing tim i zaposlili još projektnih menadžera. U idućoj godini planiraju da zaposle dodatnih 20 stručnjaka.

– Naš krajnji cilj jeste drugačija, bolja BiH. Da budemo svijetli primjer mlađim pokoljenima i raw model za sveopštu dobrobit – kaže naš sagovornik.