Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja planina nabavlja novu žičaru za 20 miliona KM, koji veliki projekat žele izgraditi saudijski investitori u BiH, koja kompanija u Živinicama će zaposliti 100 radnica, koji veliki projekat na Koridoru 5C će uskoro biti realizovan…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Bh. planina nabavlja novu žičaru za oko 20 miliona KM

Olimpijski centar Jahorina Pale raspisao je ove sedmice javni oglas za nabavku žičare u vrijednosti od 17 miliona KM. Naziv predmeta je “javna nabavka nove sklopive šestosjedne žičare po sistemu ključ u ruke”. Dalje se navodi da je procijenjena ukupna vrijednost bez PDV-a 17.000.000 KM, što znači da je cijena s ovim porezom oko 20 miliona KM.

  1. Hifa-Oil se širi na sjeveroistoku BiH

Kompanija “Hifa-Oil” iz Tešnja nastavlja sa širenjem. Ova firma je ranije ove godine regulatorima prijavila namjeru uzimanja pod najam tri benzinske stanice firme “Braco i sinovi”. Prijava se odnosi na tri benzinske pumpe – jedna na području Brčkog, dvije na području Bijeljine – kao dijelova (poslovnih jedinica) privrednog subjekta ”Braco i sinovi”, koje u zakup na period od 10 godina uzima privredni subjekt ”Hifa-Oil”. Vlasnici privrednog subjekta ”Braco i sinovi” su Dražen i Željko Vrkačević.

  1. Podaci za FBiH: U kojoj općini je najveći promet putem fiskalnih uređaja

Općina sa najvećim brojem fiskalnih uređaja u Federaciji BiH je Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 4.767 fiskalnih uređaja. Općina sa najmanjim brojem fiskalnih uređaja je Pale-FBiH na čijem području je instalirano 12 fiskalnih uređaja.

Najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u oktobru 2020. evidentiran je u općini Novi Grad Sarajevo u iznosu od 290.428.338 KM.

  1. Rafinerija Brod pustila u rad solarnu elektranu

U “Rafineriji nafte Brod” a.d. Brod uspješno je montirana je i puštena u rad solarna elektrana koja je ove sedmice proizvela sopstvene prve kilovate električne energije. Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2724 solarnih panela. Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1050MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM.

  1. Nakon rekordnih rezultata poslovanja, bh. rudnik traži nova 123 radnika

Rudnici mrkog uglja Banovići raspisali su nedavno javni oglas za prijem 123 radnika u radni odnos. Podsjetimo da je Rudnik mrkog uglja Banovići koji zapošljava skoro 3 hiljade ljudi, u prvoj polovini ove godine povećao prihode i ostvario dobar finansijski rezultat, te izašao iz minusa koji je zabilježen u istom periodu lani.

Dobro poslovanje nastavilo se i tokom proteklih mjeseci 2020. godine kada su zabilježeni proizvodni rezultati koji u mnogome nadmašuju ostvarenja iz proteklih godina a od poslijeratnog perioda ovo je prvi put da su ostvareni rezultati proizvodnje na šestomjesečnom nivou osigurali dobit preduzeću.

  1. Predstavljen kompleks u Tuzli vrijedan 50 miliona KM

Ove sedmice je predstavljen kompleks vrijedan 50 miliona KM, koji bi se, prema najavama, trebao graditi u Tuzli, iznad panonskih jezera. Riječ je o projektu tuzlanske firme Deling, na najvišem vrhu sjeverne padine Tuzle.

  1. Firma iz Živinica zaposliće još 100 radnica

Nakon dvije godine uspješnog poslovanja i rasta na području Grada Živinice firma “BH Fish” proširuje kapacitete i otvara nova radna mjesta. Firma koja se bavi filetiranjem i preradom inćuna i zapošljava 120 žena zbog proširenja kapaciteta do kraja 2020. godine zaposliće još 100 novih radnica.

  1. Saudijski investitori najavljuju mega-projekat u BiH

Dar Al Arkan, firma za nekretnine sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, najavila je planove za pokretanje svog prvog evropskog rezidencijalnog projekta – luksuznog naselja u Bosni i Hercegovini. U saopštenju koje prenosi arapski mediji, kažu da će se projekt, smješten u prirodi 30 minuta od glavnog grada, Sarajeva, početi realizirati početkom 2021. godine.

Dodaju da su osigurali odobrenje za gradnju, te da će to biti, kako tvrde “najveći pojedinačni projekt nekretnina u Bosni i Hercegovini”.

  1. Bingo na listi 100 najvećih Jugoistočne Evrope

Tuzlanska kompanija Bingo našla se ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je ove sedmice objavio SeeNews. Bingo se nalazi na 91. mjestu sa ukupnim prihodima od 636 miliona eura. Ovo je porast u odnosu na prošlu godinu kada su prihodi iznosili 569 miliona eura.

  1. Kreće gradnja najskuplje dionice na Koridoru 5C

Ministarstvo finansija Federacije dalo je ove sedmice „Autocestama FBiH” pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini. Ustvari, podržan je draft mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 miliona eura. Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

– Čim Vlada na narednoj sjednici da saglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog tendera, s dva lota – rečeno je iz „Autocesta FBiH”.