Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. planina je najveće gradilište na Balkanu, koji rudnik investira 34 miliona KM, koja bh. kompanija gradi bolnicu u Beogradu, koji hercegovački gigant se diže iz pepela, ko investira u Tešnju, ko u Šamcu a ko u Podlugovima…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Uskoro okolišna dozvola za Aerodrom Bihać

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid javnosti prijedlog rješenja o okolišnoj dozvoli za izgradnju aerodroma u Bihaću. Primjedbe, sugestije i mišljenja na prijedlog rješenja o okolišnoj dozvoli mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 15 dana, počevši od 3. septembra.

  1. Investicije u RMU Banovići 34 miliona KM

Iako je planom poslovanja za prvu polovinu godine u Rudnicima mrkog uglja Banovići bio predviđen gubitak od četiri miliona i 200 hiljada KM, menadžement je zajedno s radnicima uspio sanirati štete i ostvariti dobit od 1,2 miliona KM. U ovoj godini planirane su nabavke u vrijednosti od 34 miliona i 170 hiljada.

  1. Jahorina najveće gradilište na Balkanu

Predstavnici Olimpijskog centra “Jahorina” predstavili su direktoru Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manueli Nesl i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu rekordne rezultate u ljetnoj sezoni.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek kazao je da se na Jahorini trenutno gradi 200.000 metara kvadratnih hotelskih kapaciteta, što je najveće gradilište na Balkanu.

  1. BCX pokreće prvu kripto berzu u BiH

Prva kripto berza u BiH počet će s radom 14. septembra, u okviru BCX kripto mjenjačnice koja već dvije godine kontinuirano radi na razvoju tržišta digitalne imovine u BiH.

BCX kripto berza označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i sopstvenog tržišta digitalne imovine u BiH i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

  1. Bh. kompanija gradi “Covid bolnicu” u Beogradu

Nova „Covid bolnica“ u Batajnici kod Beograda, koja se gradi u okviru vojnog kompleksa „Zemun ekonomija”, bit će puštena u rad kao što je i predviđeno do 1. decembra.

Bolnica će imati 1.000 kreveta. U toku je montaža armiranobetonske konstrukcije za objekat Intezivne njege, za koju je zadužena firma Baupartner iz Lukavca. Objekat intezivne njege je površine 7.042 m2 (prizemlje plus tri sprata).

  1. Položen kamen temeljac za projekat od 15 miliona KM

Polaganjem kamena temeljca u Živinicama označen je početak izgradnje najveće investicije u poslijeratnoj historiji Grada Živinice sanitarne regionalne deponije “Eko-Sep”. Vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od Evropske banke i 5 miliona KM grant sredstava.

Postavljanjem kamena temeljca označava se početak izgradnje regionalne deponije „Eko-Sep“ Živince, čiji je rok za izgradnju trinaest mjeseci. Izvođač radova je austrijska firma Štrabag.

  1. “Novi” Aluminij isplatio prve plate, gigant se diže iz pepela

Kompanija “Aluminij Industries d.o.o.” je isplatila prve plate radnicima koji rade na ponovnom pokretanju proizvodnje u pogonu ljevaonice. Tokom avgusta “Aluminij Industries” je u radni odnos primio 22 bivša radnika društva “Aluminij d.d.”, koji su dobili prvu platu.

Nadalje, već je započelo zapošljavanje dodatnog broja uposlenika prema planu zapošljavanja za mjesec septembar, u sklopu kojega se do kraja mjeseca planira zaposliti dodatnih 52 radnika.

  1. Svjetsko a naše: Firma iz Jelaha otvorila novi pogon

Firma “Inžinjering 1” iz Jelaha ove sedmice je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 metara i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell.

Ovu firmu je osnovao Ahmet Hujdur 1990. godine kao samostalnu firmu za projektovanje, izvođenje i nadzor građevinskih radova. U proteklih 30 godina kvalitetnim radom su učvrstili poziciju na tržištu i postali prepoznatljivi kao pouzdan partner u oblasti građevinskih radova. U firmi je zaposleno stotinjak radnika.

  1. Investicija od 5 miliona KM u Šamcu

Kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara investira 5 miliona KM u gradnju pet farmi u Šamcu u koje će, kada budu završene, useliti 150.000 koka nosilja. Farme se grade na zatvorenom prostoru od 9.000 metara kvadratnih. Završetak gradnje i početak useljavanja predviđen je za 2021. godinu, a bit će zaposlen određeni broj radnika s područja opštine Šamac.

– Ovdje podižemo kompleks koji će, kada bude završen, biti jedini u BiH koji će ispunjavati sve propisane uslove za izvoz jaja na tržište EU – rekao je direktor firme Predrag Miličić.

  1. Mladi poduzetnik otvorio pogon kraj Sarajeva, izvozi na dva kontinenta

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. Mart” na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić, a koja se bavi obradom mesnih nus-proizvoda. Kompanija svoje proizvode izvozi na dva kontinenta. Sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i u azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno. Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi. Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika a planiraju se i nova upošljavanja.