Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je otvorio novi pogon u Prijedoru, a ko poslovnu zgradu u Brčkom, šta se dešava sa jedinom bh. aviokompanijom, koji turski investitor nastavlja s ulaganjem u BiH, koji Ex-Yu gigant seli proizvodnju u našu zemlju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Na mjestu deponije u Srebreniku grade sportski kompleks

Turistička zajednica grada Srebrenik zajedno sa upravom Grada Srebrenik u proteklih nekoliko mjeseci započela je sa izgradnjom sportsko rekreativnog centra na Majevici. Zapušteni prostor nekadašnjih vojnih objekata na Okresanici zamišljen je kao centralna tačka, poveznica svih turističkih mikro lokacija na prostoru planine Majevice.

  1. Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

U industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru ove sedmice je otvoren proizvodni pogon njemačke firme Raundlajner, koja se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za industrijsku ambalažu. Finansijski direktor Raundlajnera Feliks Zontag, rekao je da je ova njemačka firma tražila pogodan ambijent za investiciju i da ga je pronašla u Prijedoru.

Direktor prijedorskog ogranka Raundlajnera Osman Džamastagić, rekao je da trenutno imaju 14 zaposlenih, uglavnom žena, i radi se na pet mašina u dvije smjene. Do kraja godine plan je 17 mašina i do 50 radnika.

  1. Prošireno područje koncesije kompanije Adriatic Metals u Varešu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je prijavu kompanije Adriatic Metals PLC za značajno proširenje zemljišta po postojećem Ugovoru o koncesijama. Britanska kompanija Adriatic Metals PLC pronašla je kod Vareša do sada najveće dokaze o velikim količinama metala skrivenih ispod površine tla.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mirza Ganić odobrio je zahtjev kompanije Adriatic Metals PLC za proširenje zemljišta u odnosu na postojeće koncesiono područje.

  1. Svečano otvorena poslovna zgrada BH Telecoma

U Brčkom je ove sedmice svečano otvorena poslovna zgrada BH Telecoma koju su simboličnim presjecanjem trake otvorili v.d. generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, predsjednik skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Poslovni objekat, koji se nalazi u ulici Bulevar mira 2, je površine 1.151,10 m2 i po namjeni je administrativni, tehnološki i uslužni. Kapacitetom zadovoljava potrebe za smještaj 72 radnika Direkcije Brčko, a u istom je smješten i Telecom centar Brčko u kojem će korisnicima biti dostupne telekomunikacijske usluge i servisi BH Telecoma.

  1. Obnovljen rad fabrike u Višegradu

U Višegradu je obnovljen rad Fabrike boja i lakova “Terpentin”, kojom rukovodi preduzeće “Autometal”. Generalni direktor višegradskog preduzeća “Autometal” Milan Đukanović rekao je da se Fabrika “Terpentin” vratila na tržište nakon detaljnog ispitivanja želja i potreba potrošača.

– Plan je bio da u martu startuje proizvodnja, ali smo, zbog virusa korona i pada potražnje, bili prinuđeni da to odgodimo. Proizvodnja je sada počela. Obavljen je generalni remont svih mašina u proizvodnom pogonu i ispitivanje svih mjernih instrumenata, a dobili smo i sve neophodne dozvole od resornog ministarstava – naveo je Đukanović.

  1. FlyBosnia ostala bez jedinog aviona i posade

FlyBosnia je tokom prethodnog vikenda ostala bez svog jedinog aviona – Airbusa A319 (registrovan E7-FBA). Avion je iz Sarajeva prebačen do aerodroma Marana (u Arizoni) preko Reykjavika i Bangora. Avion je zadnji put letio za kompaniju FlyBosnia na usluzi repatrijacije u i iz grada Kuvajta u junu.

FlyBosnia će se sada oslanjati isključivo na opremu i posadu koje unajmljuje. Trenutno kompanija zakupljuje Airbus A320 od litvanskog prevoznika GetJet Airlinesa. FlyBosnia je otpustila većinu svoje letačke posade, a ostatak je zadržan kako bi vratio avion A319 u Sjedinjene Države kako bi bio otpisan.

  1. Najveći turski investitor u BiH, Şişecam grupacija, nastavlja s ulaganjem

Turska Şişecam grupacija, inače vlasnika Fabrike sode Lukavac, najavila je daljnje investiranje u ovu industriju u Bosni i Hercegovini. Şişecam je jedan od najvećih turskih investitora u našoj zemlji po proizvodnim kapacitetima i zapošljavanju.

U dosadašnjih 14 godina, od kada je privatizirao lukavačku fabriku, investirao je 300 miliona konvertibilnih maraka. Prema planovima, sadašnji godišnji kapacitet proizvodnje od 585.000 tona trebao bi biti povećan za još 100.000 tona.

  1. Rusi pokreću pogon u Mrkonjić Gradu

Ruski investitori će u Mrkonjić Gradu pokrenuti pogon za finalnu preradu drveta u kojem će raditi dvadesetak radnika, izjavio je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Tomislav Todorović.

– Pogon će biti u krugu bivše Fabrike vijaka. Investitori su zakupili pogon i u toku je registracija firme. Za mjesec dana će početi sa proizvodnjom i zaposliće dvadesetak radnika – rekao je Todorović.

  1. “DM Montaža” gradi proizvodni pogon

Na parceli površine 4.000 metara kvadratnih, u poslovnoj zoni Skele, koju je opština Bosanski Brod, bez naknade, dodijelila preduzeću “DM Montaža”, bit će izgrađen savremeni poslovni objekat sa proizvodnom halom od 1.000 metara kvadratnih, dok će upravna zgrada zauzimati površinu od 300 kvadrata.

Na poslovima proizvodnje dijelova za energetska postrojenja bit će zaposleno 50 radnika. Prema najavama, početak izgradnje objekta očekuje se u drugoj polovini septembra ove godine.

  1. Ex-Yu gigant seli proizvodnju u BiH

Slovenčka firma “Iskra Mehanizmi” iz Lipnice, nasljednik bivšeg jugoslovenskog giganta “Iskra”, uskoro će svoju proizvodnju preseliti u Čatrnju, nedaleko od novog carinskog terminala i mosta u Bosanskoj Gradišci. Njihova tvornica u Gradišci osnovana je 2004. godine i nosi naziv “Mehanizmi B”, i posluju pod pokroviteljstvom matične firme “Iskra Mehanizmi”.

U preduzeću navode da od budućih investicija izdvajaju najvažniju, a to je novi objekat u Čatrnji. Površina zemljišta je 14.000 metara kvadratnih, a planirani objekat je 4.500 metara kvadratnih, dok je planirana investicija oko 3,6 miliona KM. “Mehanizmi B” u Gradišci sklapaju male kućanske aparate i depilatore za “Siemens”, “Philips” i BOSCH.