Na mjestu deponije grade sportski kompleks

0

Turistička zajednica grada Srebrenik zajedno sa upravom Grada Srebrenik u proteklih nekoliko mjeseci započela je sa izgradnjom sportsko rekreativnog centra na Majevici. Zapušteni prostor nekadašnjih vojnih objekata na Okresanici zamišljen je kao centralna tačka, poveznica svih turističkih mikro lokacija na prostoru planine Majevice.

– Ovih dana počela je druga faza radova na projektu sportsko-rekreativnog kompleksa. Uz sve ostalo vrijedno posjete, od naše kule Gradine, planinarskog doma, etno bašte Bešić, pješačkih i biciklističkih staza… izgradnjom ovoga centra zaokružićemo turističku ponudu planine Majevice i Srebrenik pozicionirati kao nezaobilaznu turističku destinaciju – kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

U Turističkoj zajednici grada Srebrenik prepoznali su Majevicu kao izuzetno vrijednu turističku destinaciju. Od grada su na raspolaganje dobili zemljište na Majevici na kojem je planirana izgradnja Sportsko rekreativnog centra.

– Ovo je bila jedna ogromna deponija smeća koju smo očistili i krenuli u urbanizaciju prostora. Prvo smo riješili obilaznicu, zatim izgradnju kanalizacije, električnu energiju, rasvjetu i sad pristupamo izgradnji objekata. Pri kraju je igraonica za djecu, već su urađeni ivičnjaci, kružni tok a uz objekte na redu je i hortikultura. Čekamo jesen i malo kiše kako bi mogli pristupiti sadnji bilja i drvoreda koje smo planirali – ističe Mato Jurić, predsjednik Turističke zajednice grada Srebrenik.

Sve pomenuto trebalo bi Srebreniku dati epitet prepoznatljive i nezaobilazne turističke destinacije ne samo na području TK nego i cijele BiH ali i šire. Iz Turističke zajednice i Gradske uprave poručuju da su spremni učiniti puno više po pitanju ulaganja, podrške i razvoja turizma i privlačenja domaćih i stranih turista u Srebrenik, prenio je RTV Slon.