Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko radnika u Federaciji se vratilo na posao nakon pandemije, ko stoji iza investicije od 20 miliona KM u Brčkom, kako je saradnja privrednika iz dva entiteta dovela do otvaranja 100 radnih mjesta, kada počinje gradnja “kralja” među tunelima…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Ludnica u Neumu: Telefoni ne prestaju zvoniti

Nakon odluke hrvatskih vlasti o uvođenju 14-dnevne samoizolacije za građane BiH, za Neumom, našim jedinim gradom na moru, zavladala je nezapamćena pomama. Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neum, kazao je da je počela prava turistička sezona u tom gradu, u kojem, ne treba zaboraviti, nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa.

  1. Oko 10 hiljada radnika vratilo se na posao u FBiH

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 22.06.2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 517.597. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je na dan 05.05.2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607. U međuvremenu broj zaposlenih se povećao i na dan 22.06.2020. godine broj zaposlenih (prema prebivalištu osiguranika) je veći za 9.990. 

  1. Mladegs pak iz Prnjavora ulazi u novi projekat

Vlasnik kompanije “Mladegs pak” iz Prnjavora Srđan Vrhovac naglasio je da preduzeće ulazi u novi projekat uzgoja i prerade paradajza.

– Uzeli smo novu opremu koja radi 100 tona kečapa dnevno, pa nam je potrebna vlastita sirovina, ali i kooperantski odnosi. Potrebno nam je i minimalno 150 hektara zemljišta, ali tražimo 400 hektara zbog plodoreda – naglasio je Vrhovac.

  1. EPBiH uplatila 108 miliona eura avansa za Blok 7

Izgradnjom “Bloka 7” – 450 MW u Termo-elektrani Tuzla, modernog proizvodnog postrojenja visoke efikasnosti, BiH će dobiti objekat sa vrhunskom opremom za spriječavanje onečišćenja okoline.

Elektroprivreda BiH izvršila je uplatu avansa u iznosu 108.351.750 eura (plus PDV), čime je Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 (EPC Ugovor) zaključen s kineskim Konzorcijem Gezhouba, postao efektivan. Iznos avansa obezbjeđen je iz sredstava Elektroprivrede BiH. Rok za završetak radova i puštanje Bloka u pogon je 56 mjeseci.

  1. BiH ide u pregovore o novom kreditu MMF-a

Vlasti u BiH uskoro će ući u nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju još jednog aranžmana sa tom finansijskom institucijom, potvrdio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell. On očekuje da će pregovori sa vlastima u BiH o novom aranžmanu početi u drugoj polovini godine.

  1. Uvoz u Federaciju pao skoro 40 posto

Federacija BiH je u maju 2020. ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti od 470 miliona KM, što je za oko 6 miliona KM ili 1,3 posto više u odnosu na april 2020., ali je za 222 miliona KM ili 32,1 posto manje u odnosu na maj prethodne godine. U istom mjesecu ostvaren je uvoz u vrijednosti oko 798 miliona KM, što je za 17 miliona KM ili 2,2 posto više u odnosu na april 2020., ali je za čak 522 miliona KM ili 39,6 posto manje u odnosu na maj prethodne godine.

  1. Brčko: Prvi korak ka investiciji od 20 miliona KM

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o inicijativi za izgradnju i uspostavljanje ekonomske poslovne zone na lokalitetu zone rada i industrije Mjesne zajednice Brod u Brčkom. Riječ je o projektu u sklopu poslovne inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom STUDEN & CO Holdinga (SCO).

Ovo je prvi projekt u okviru ranije potpisanog Memoranduma sa SCO grupacijom, koji podrazumijeva izgradnju ekonomske zone na površini od oko 300.000 kvadratnih metara, predviđa ulaganja do 2025. godine u visini od 20 miliona konvertibilnih maraka i posao za 220 radnika.

  1. Uskoro počinje gradnja “kralja” među tunelima u BiH

Tunel Prenj, najveći i nazahtjevniji objekat na autocesti na koridoru 5C trebao bi se početi graditi u drugoj polovini naredne godine, a izgradnja tog tunela koji će biti jedan od tri najduža u Evropi planirano je da traje 6 godina. Tunel, kojeg nazivaju “kralj među tunelima”, bit će dug preko 10 kilometara. Za njegovu gradnju zainteresovan je veliki broj kompanija.

  1. Saradnja privrednika iz dva entiteta za 100 novih radnih mjesta

Novih stotinu radnih mjesta trebalo bi da bude otvoreno u naredna dva mjeseca u cinkaonici u Doboju, najvećoj fabrici ove vrste u našoj zemlji. Radi se o 100 posto domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz Federacije BiH i Republike Srpske. U postrojenje za toplo pocinčavanje metalnih konstrukcija investirano je 13 miliona maraka.

U ovom pogonu, za koji opremu izrađuju stručnjaci u Zenici, godišnje će biti proizvedeno 25.000 tona materijala. Projekat podrazumijeva i izradu alata iz oblasti elektronike, mehanike, automatike i metalurgije, što se takođe priprema u Zenici.

  1. Vlasnici kompanije BOHA: Oslonili smo se na sebe i svoje uposlenike

Tržište namještaja se postepeno oporavlja od krize izazvene pandemijom, a ove fabrike ponovo rade i bave se svojom osnovnom djelatnošću. Riječ je o veoma važnoj industrijskoj grani za BiH s obzirom, između ostalog, na to da je namještaj jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda naše zemlje, a ove firme zapošljavaju veliki broj radnika.

Suvlasnici kompanije BOHA d.o.o. Zenica, Sabrija Kulovac i Harun Begagić, za BiznisInfo kažu da su optimistični da će se tržište do kraja godine u potpunosti oporaviti i vratiti na nivo prije krize. Kulovac i Begagić su za naš portal komentirali aktuelna dešavanja u kompaniji i ovoj industrijskoj grani, te izglede za budućnost.