Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. planina je spremna za ljetnu sezonu, ko želi preuzeti FIS Vitez, ko gradi veliki prodajni centar na samom sjeveru BiH a ko fabriku u Bijeljini, koja domaća firma pravi dijelove za kruzere…

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Lukavac Beton: U korak s modernim digitalnim tehnologijama

U Fabrici cementa Lukavac okončan je projekt digitalizacije lukavačkih betona primjenom BIM (Building Information Modeling) software-a. Radi se o modernoj tehnologiji koja u svijetu ima važnu ulogu u arhitekturi i građevinarstvu, a koja je postala nužna promjena ukoliko se želi ići u korak sa naprednim digitalnim rješenjima i modernizacijom ove industrije.

  1. Prezentirani projekti Općine Trnovo

Vlada Kantona Sarajevo je svoje ovosedmično redovno zasjedanje održala u Hotelu „Han“ na Bjelašnici, gdje joj je domaćin bio načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo. Nakon sjednice, za članove Vlade je upriličena prezentacija projekata koji se planiraju realizirati na području ove općine, te su im prezentirani razvojni planovi i svi potencijali ovog dijela Kantona Sarajevo.

Veliki je broj projekata koje predstavnici ove općine žele realizirati u budućnosti, a većina ih je planirana u cilju razvoja turizma, za šta općina Trnovo ima veliki potencijal.

  1. Firma iz Gračanice gradi dijelove za kruzere

Gračanička kompanija “Adam Co”, specijalizirana za proizvodnju željeznih konstrukcija, potpisala je ugovor s italijanskom kompanijom “Fincaniteri” o izradi “pijole”, metalnih dijelova za kruzere. Ugovor je vrijedan 2,5 miliona dolara. Brodogradilište se nalazi u italijanskom gradu Monfalkoneu, na sjeveru, a iz Gračanice je već tamo otišlo 35 radnika, zavarivača, bravara i montera, uskoro kreće i druga grupa od 22 radnika.

  1. Uskoro početak radova na tunelu Kobilja Glava na Prvoj transverzali

U Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo upriličena je prezentacija projekta Prve transverzale kroz prostorno-plansku dokumentaciju KS kao i diskusija predstavnika Vlade KS, općina i nadležnih kantonalnih i federalnih organa o projektima na trasi ove gradske saobraćajnice.

Zajednički je stav da dinamika radova mora biti ubrzana, zbog čega su razmatrana najbolja zakonska rješenja koja bi otkočila procese koji u velikoj mjeri usporavaju gradnju transverzale od primarnog interesa za Kanton Sarajevo, te omogućila njenu nesmetanu realizaciju u budućnosti.

  1. „Hamdo group” nastavlja proizvodnju vila

Nakon što je uspješno završen prvi projekat izgradnje 15 vila za tržište Turske, u pogonima “Hamdo group” u Sokocu počela je proizvodnja još 12 u okviru drugog projekta.

– Prva vila, u okviru drugog projekta je već pripremljena za otpremu i biće montirana na Ilidži – rekao je izvršni direktor za proizvodnju u ovoj firmi Petko Vukojičić.

On je naglasio da je za tu lokaciju planirana proizvodnja ukupno 12 takvih vila do kraja jula.

  1. Krenuli kao mali trgovci, sad otvaraju fabriku

Kompanija Mamex iz Bijeljine pokreće novu fabriku za proizvodnju prerađenog povrća iz vlastitog uzgoja.

– Mi živimo za poljoprivredu, i živimo od poljoprivrede. Drugog posla nemamo – kaže Mladen Lazić, vlasnik Mamexa, kompanije koja se trenutno bavi proizvodnjom svježeg, ali jako brzo će postati i proizvođači prerađenog povrća, uglavnom kiselog povrća i ajvara.

  1. Perutnina Ptuj uskoro će izvoziti u Evropu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je tokom posjete preduzeću “Perutnina Ptuj S” u Srpcu da će ova kompanije uskoro dobiti izvoznički broj čime će joj biti omogućen izvoz proizvoda u EU.

– Raduje me činjenica da menadžment ovog preduzeća ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom. Ovaj prerađivački kapacitet ima 150 lokalnih kooperanata, to je dobra šansa za razvoj peradarstva u Srpcu i veoma je značajno da se ovako organizovanoj kompaniji u Republici Srpskoj omogući izlaz na strana tržišta – rekao je Košarac.

  1. Bingo zainteresovan za udio u FIS-u

Kompanija Bingo Tuzla zainteresovana je za preuzimanje polovine vlasništva u kompaniji FIS Vitez, saznaje BiznisInfo. Podsjetimo da je su suvlasnici FIS-a Pero Gudelj i njegova bivša supruga Snežana Gudelj, koji imaju po 50 posto kapitala.

Podsjetimo, također, da je Gudelj krajem prošle godine ekskluzivno za BiznisInfo otkrio da je spreman prodati svoju polovinu vlasništva, a ta vijest tada je kao bomba odjeknula u javnosti. Informaciju o tome da razmatraju mogućnost potencijalne investicije, za BiznisInfo su sada potvrdili iz kompanije Bingo.

  1. BiH dobija najsavremeniji prodajni centar u regionu

U Bosanskoj Gradišci se uskoro otvara najsavremeniji prodajni centar u regionu, najavljuju investitori. Centrum Retail Park na 18.000 m2 predstavit će do sad neviđenu ponudu svjetskih marki sa aktuelnim kolekcijama odjeće i obuće. Osim ponude sportske i modne odjeće, drogerijskih i tehničkih roba, velikog Pet i Vrtnog centra, ponudu će činiti i sve za gradnju, opremanje i uređenje doma.

Retail park nalazit će se na putnom pravcu koji direktno vodi od graničnog prelaza sa EU. Izgradnja Retail parka kompanije Centrum će otpočeti ove godine a u funkciji će biti u drugoj polovini 2021. godine. Pored poznatih svjetskih brendova koji dolaze u Gradišku, u žiži interesovanja je i dodatni sadržaj koji će Centrum retail park omogućiti.

  1. Vlašić spreman za turiste: Od juna hoteli otvaraju svoja vrata

Uslijed globalnog širenja i proglašenja stanja pandemije koronavirusa, turistički djelatnici danas se suočavaju sa brojnim negativnim posljedicama i smetnjama u poslovanju i na području Srednjobosanskog kantona. Međutim, prema riječima direktora Turističkog ureda TZ SBK/KSB Miroslava Matoševića, Vlašić je spreman za domaće i strane turiste.

– Vlašić, kao jedinstveno i atraktivno  bh. turističko odredište koje je aktuelno, kako tokom zimske tako i tokom ljetne sezone, upravo  zbog svojih  brojnih kvaliteta i ponude nikada nije imao problema sa popunjenošću. Evo i sada u ovom neizvjesnom vremenu, već nam dolaze prvi gosti – kaže Matošević.