Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko je porastao izvoz AS Holdinga, koliko novih kilometara autoputa dobiva FBiH, ko su najznačajniji strani investitori u našoj zemlji, ko pokreće proizvodnju u Jablanici…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Hifa kupila kompleks u Prijedoru

Preduzeće Robne rezerve Republike Srpske u stečaju prodalo je u srijedu imovinu u Prijedoru za 1,51 milion maraka. Riječ je o kompleksu “Energopetrola” u mjestu Brezičani u Prijedoru. Procijenjena vrijednost te imovine bila je 4,54 miliona maraka, a prodata je za trećinu tog iznosa, odnosno 1,51 milion KM. Kompleks je kupila firma “Hifa oil” iz Tešnja.

  1. Tuzla pregovara s Wizz Airom o novom sporazumu

Aerodrom Tuzla je u procesu pregovora o novom sporazumu s niskotarifnim prevoznikom Wizz Airom, za koji se nada da će rezultirati uvođenjem novih ruta i mogućem dolasku trećeg aviona u gradu. Dvije strane nedavno su se sastale u Osijeku, gdje je Wizz Air započeo obuku nekih svojih pilota, a nastavit će razgovore u Tuzli početkom sljedećeg mjeseca.

  1. Uručene plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2019.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je ove sedmice u Sarajevu manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godinu”. Priznanja za ulaganja u 2019. godini dobilo je deset firmi iz različitih proizvodnih sektora, sa ukupno investiranih 405 miliona KM i zaposlenih 4455 radnika.

  1. Novi rast izvoza naoružanja iz BiH u januaru

Bosna i Hercegovina u januaru ove godine izvezla je oružja i municije u vrijednosti od 21,2 miliona KM. Ovo je novi porast u odnosu na prosjek iz prošle godine. Naime, ukupan izvoz oružja i municije za 12 mjeseci 2019. iznosio je oko 213 miliona maraka.

Na vrhu liste zemalja u koje BiH izvozi i dalje je Saudijska Arabija. U januaru je u tu državu izvezeno oružja i municije u vrijednosti od 11,1 miliona KM.

  1. Firma iz Travnika pokreće proizvodnju u Jablanici

Kompanija za proizvodnju sportske opreme „Absolute Group“ d.o.o. Travnik zakupila je halu za pogon u Jablanici. Predstavnici kompanije za proizvodnju opreme brenda No 1 potpisali su ugovor u kabinetu Općinskog načelnika, u prisustvu Općinskog javnog pravobranioca.

  1. Do novembra novih 18 kilometara autoputa u FBiH

Direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić otkriva da je do novembra planiran završetak 18 kilometara autoputa.

– A do kraja 2022. godine planiran je završetak još 33 kilometra autoputa za što imamo potpisane ugovore s izvođačima i radovi su u toku. Do kraja 2023. godine planiran je završetak još dodatnih 11 kilometara. U ovom slučaju je tenderska procedura u toku i očekujemo dodjelu ugovora do sredine ove godine – pojasnio je Terzić.

  1. Eurosjaj krenuo sa 3 zaposlena, sad ima 300 i širi se na region

Kompanija Eurosjaj iz Konjica krenula je sa tri zaposlena, a sada ih ima 300. Njihovi kupci su iz oblasti autoindustrije, elektro i metalne industrije, građevinskog sektora, tj. svih područja gdje postoji proizvodnja metalnih dijelova koje je potrebno zaštiti od korozije. Kompanija se uspješno širi i na zemlje regiona.

Generalni direktor Eurosjaja, Jasmin Badžak, za BiznisInfo govori o aktivnostima kompanije, uvođenju novih tehnologija i planovima za naredni period.

  1. Mtel preuzeo vlasništvo u firmi Financ

Kompanija Mtel preuzela je vlasništvo nad firmom “Financ” d.o.o. Banjaluka. Ovo se navodi u informaciji dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

 “Na osnovu zaključenog ugovora o kupoprodaji”, izvršen je upis promjene udjela vlasništva u registar poslovnih subjekata, “čime je Mtel postao vlasnik 100 posto udjela vlasništva u društvu Financ d.o.o. Banjaluka”, navodi se u obavještenju. 

  1. Infobip uskoro počinje s gradnjom IT kampusa u Sarajevu

Infobip je krenuo kao startup kompanija iz malog istarskog grada Vodnjana, u Hrvatskoj. Tamo je i sjedište kompanije, a danas, nakon gotovo 15 godina od osnivanja, firma globalno zapošljava više od 2.100 ljudi te kroz 67 ureda u 52 zemlje posluje na šest kontinenata.

Infobip je prisutan u Bosni i Hercegovini od 2010. godine kada je otvoren sarajevski ured, a prošle godine su otvorili i onaj u Tuzli. Dva ureda broje ukupno 185 zaposlenika, ali u narednom periodu očekuju daljnji rast.

Dino Ibrahimović, direktor Infobipa za MENA regiju, govori za BiznisInfo o daljem razvoju kompanije u BiH te velikom nadolazećem projektu – izgradnji IT kampusa u Sarajevu.

  1. Rekordan izvoz AS Holdinga u prošloj godini

AS Holding ostvario je u prošloj godini rekordne rezultate u izvozu. Sa svojom divizijom hrane realizirao je u 2019. godini ukupno povećanje izvoza za 10 posto, saopćeno je ove sedmice.

Najveći porast u vrijednosti izvoza na nivou kompanija u odnosu na 2018. godinu napravili su Vispak sa 20 posto i Tuzlanska solana sa 11 posto.

AC Food iz Velike Kladuše imao je manju osnovicu ali zato veći porast od 27 posto, Sprind je ostvario svoje prve izvozne plasmane, dok su Klas, AS Jelah i Oaza reazlirali izvozne uspjehe na razini prošle godine.