Top 10 poslovnih vijesti i događaja ove sedmice

0

Bh. firme ne samo da sve više šire proizvodnju i zapošljavaju nove radnike, već su njihovi proizvodi sve više zastupljeni i cijenjeni širom svijeta. BiznisInfo i ProCredit Bank donose redovni sedmični pregled najvažnijih poslovnih vijesti i događaja.

  1. Boxmark najavio 1.000 novih radnih mjesta u TK

Kompanija Boxmark, koja već ima proizvodne pogone u Lukavcu, najavila je nove investicije u BiH s ciljem otvaranja oko hiljadu novih radnih mjesta u TK.

  1. U Živinicama proizvedena konstrukcija za vatrogasno vozilo

Ovih dana okončani su radovi na izradi prve kompletne konstrukcije za vatrogasno vozilo u Živinicama. Riječ je o pogonu koji je prošle godine pokrenuo Suad Bešlić u saradnji s njemačkom firmom „Lentner GmbH“.

  1. Solana jača kapacitete

Tuzlanska Solana dobila je novu Upravu društva s direktorom Bakirom Smailagićem na čelu. Nova Uprava najavljuje jačanje liderske pozicije najvećeg proizvođača soli u regiji.

  1. Violetin uspjeh u Hrvatskoj

Tri proizvoda kompanije Violeta iz Gruda izabrani su među napopularnije u Hrvatskoj. Riječ je o velikom godišnjem izboru RTL-ovog portala žena.hr.

  1. Artisanov namještaj u pariškom Starbucksu

Namještaj kompanije Artisan iz Tešnja našao se u jednom od najljepših Starbucks lokala na svijetu, u samom centru Pariza. Artisan i inače prodaje svoj namještaj širom svijeta.

Artisanove stolice u pariskom Starbucksu

  1. Investicija od 2 miliona KM u Trnovu

Do prvog maja Trnovo će dobiti fabriku za proizvodnju flaširane vode. Riječ je o investiciji od 2 miliona KM kompanije Ruding iz Istočnog Sarajeva, a proizvodi su uglavnom namijenjeni za izvoz. 

  1. Mercator prodaje tržne centre u BiH

Mercator je započeo proces takozvane monetizacije velikih tržnih centara po ubrzanom postupku na nivou cijele grupe, i to metodom „prodaj pa unajmi“. To znači i prodaju najvećih tržnih centara u BiH – u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

  1. VIG kupio Merkur osiguranje

Austrijska Vienna Insurance Group (VIG) kupila je Merkur osiguranje za 25,4 miliona KM. Transakcija je prijavljena u petak na Sarajevskoj berzi.

  1. Bingo preuzeo Tuzlanski kiseljak

Kompanija Bingo preuzela je Tuzlanski kiseljak koji je bio u vlasništvu Pivare Tuzla. Bingo na taj način nastavlja ekspanziju u proizvodnom sektoru.

  1. Energopetrol povećao kapital za 131 milion KM

Kapital kompanije Energopetrol je povećan za 131 milion KM nakon što je uspješno obavljena emisija novih dionica. Emitovano je 10.480.000 dionica po cijeni od 12,50 KM.