Merkur osiguranje plaćeno 25,4 miliona KM

0

Danas je na Sarajevkoj berzi obavljena prodaja dionica Merkur osiguranja Sarajevo. Prometovano je 6.000 dionica u vrijednosti od 25.425.780 KM.

Podsjetimo da je austrijska Vienna Insurance Group (VIG) krajem prošle godine saopštila da je dogovorila puno preuzimanje Merkur Osiguranja d.d.

Dogovor o preuzimanju potpisan je 30. oktobra 2017. a transkaciju su, kako je tada rečeno, morale odobriti lokalne vlasti. Današnjom trgovinom proces preuzimanja je okončan.

Merkur osiguranje, čije je sjedište u Sarajevu, uspostavljeno je 2003. godine. U 2016. godini kompanija je imala bruto premije od oko 14 miliona eura, i držala je 4,4 posto tržišta BiH, ali 21 posto tržišta kada je riječ o životnom osiguranju.

VIG već posluje u BiH preko svoje članice, Wiener Osiguranja, čije je sjedište u Banjaluci.

Ovo je druga velika akvizicija na tržištu, nakon što je Bosna-Sunce osiguranje krajem prošle godine kupilo Zovko osiguranje za 9 miliona KM.

BSO je pripojio Zovko i tako je nastalo Adriatic osiguranje. S druge strane, kako je ranije najavljeno, Merkcur će nastaviti poslovati kao poseban brend unutar VIG-a.