Top 10 poslovnih vijesti i događaja ove sedmice

0

Vrijeme je objavljivanja godišnjih izvještaja za 2017., koji pokazuju da je veliki broj domaćih kompanija lani unaprijedio svoje poslovanje, te povećao broj radnika, prihode i dobit. To je otvorilo prostor novim investicijama u modernizaciju i širenje proizvodnje. Više pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Voda iz BiH među najboljima na svijetu

Brend Tešanjski kiseljak ponovo je osvojio nagradu na jednom od najprestižnijih takmičenja na svijetu u američkom Berkeley Springsu. Tešanjski kiseljak je ovog puta osvojio 4. mjesto u kategoriji najboljih gaziranih voda.

  1. Plastoflex gradi nove pogone

Kompanija Plastoflex iz Gračanice gradi novo sjedište i proizvodne pogone, a u ovoj godini planiraju i zapošljavanje 20-ak novih radnika. Strani investitori pokazali su interes za kupovinu ove kompanije ali vlasnici nisu zainteresovani za prodaju.

  1. Kreće izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo

Elektroprivreda BiH objavila je javni poziv za izradu idejnog rješenja za gradnju toplovoda od Kaknja do Sarajeva, što je prvi korak ka realizaciji ovog strateškog projekta. Riječ je o investiciji koja bi, prema procjenama EPBiH, trebala zagrijavati blizu 200.000 domaćinstava u Sarajevu i široj okolici.

  1. BOHA će zaposliti još 50 radnika

Zenička firma BOHA radi na proširenju tvornice namještaja koja će omogućiti zapošljavanje oko novih 50 radnika. Time žele zadržati mlade i omogućiti im radna mjesta.

  1. Bosnaplod nudi saradnju poljoprivrednicima

Kompanija Bosnaplod ponudila je domaćim poljoprivrednicima partnerski odnos i dodatne edukacije o uzgoju voća. Svi domaći poljoprivrednici, koji se bave uzgojem voća, mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a kompanija im može garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci.

  1. Kompanije iz BiH raditi će za Kingfisher

Za saradnju sa multinacionalnom grupacijom Kingfisher iz Velike Britanije zainteresovano je 25 preduzeća iz BiH. Britanska kompanija raspisala je javni poziv u potrazi za dobavljačima u BiH za veliki asortiman proizvoda.

  1. Banjalučka pivara drži četvrtinu tržišta u BiH

Banjalučka pivara prošle godine je povećala prodaju na 483 hiljade hektolitara, što je rast od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tržišni udio time je dostigao 24 posto, po čemu je ovo vodeća pivara u BiH. Banjalučka pivara je u 2017. ostvarila profit od 6,3 miliona KM, što je za 2,3 posto više nego prethodne godine.

Dobre rezultate prošle godine su ostvarili i prijedorska Mira kao i Standard iz Prnjavora.

  1. FIS okončao investiciju od 20 miliona KM

Kompanija FIS protekle godine je završila petogodišnji investicioni plan vrijedan 20 miliona KM i zaposlila značajan broj radnika, čime se, kako tvrdi, nametnula kao lider u proizvodnji namještaja.

  1. TRZ Hadžići traži investitore za projekte

Tehnički remontni zavod Hadžići, koji stoji iza projekata kao što su prvi bh. ručni bacač, pametna odijela i padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine, odlučio je omogućiti investitorima i građanima da ulažu novac u kompaniju i ostvaruju profit. Kompanija je u tom svjetlu raspisala javni poziv.

  1. Ginex povećao prihode i broj radnika

Kompanija Unis Ginex Goražde ostvarila je prošle godine prihode od 43,7 miliona maraka a broj uposlenih je porastao na 678. Poređenja radi, Unis Ginex je 2016. imao poslovne prihode od 36,5 miliona KM, a godinu ranije 29,2 miliona.