Top 10 poslovnih događaja protekle sedmice

0

Zašto propadaju fabrike duhana u BiH? Koje nove izvore energije će BiH uskoro dobiti? Ko je lider na tržištu osiguranja? Koja nova tržišta osvajaju naši proizvodi a koje kompanije su u fokusu javnosti? Na ova pitanja odgovorit ćemo u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih događaja u BiH, koji vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Izvoz iz BiH porastao za četvrtinu

Izvoz iz BiH u januaru ove godine veći je za čak četvrtinu, odnosno 25,4 posto u odnosu na prvi mjesec prošle godine. Uvoz je u januaru također porastao za 24,2 posto u odnosu na januar prethodne godine.

  1. BiH dobija plin iz Azerbejdžana

Zemlje regiona, uključujući BiH, dogovorile su osnivanje nove kompanije za realizaciju projekta Jonsko-jadranskog gasovoda, a radovi na realizaciji trebaju početi već ove godine. Ovim projektom BiH će prvi put dobiti energent iz Azerbejdžana, odnosno prvi put će dobiti plin koji nije ruski. 

  1. Uniqa ispred Croatia i Adriatic osiguranja

Uniqa osiguranje lider je na tržištu BiH u januaru ove godine prema iznosu bruto premije, a na osnovu liste koja je objavljena ove sedmice. Uniqa je ispred Croatia osiguranja i Adriatic osiguranja.

  1. Industrija namještaja u ekspanziji

Kompanije koje se bave proizvodnjom namještaja nižu nove uspjehe. Jedna od njih, koja sarađuje i s IKEA-om a ima pogone u Fojnici, najavila je moguću investiciju u Gradačac u vrijednosti od 10 miliona KM. Osim toga, kompanija Namještaj Gavranović iz Prijedora napravila je veliki iskorak na tržištima Austrije, Njemačke i Švicarske.  

  1. Steelmin će zaposliti stotine ljudi

Kompanija Steelmin uspješno je vratila kredit za obnovu pogona u Jajcu od 4,3 miliona eura. Proizvodnja ferolegura bi trebala početi u aprilu a bit će zaposleno nekoliko stotina radnika.

Bh. proizvodi osvajaju daleka tržišta

  1. Hoše komerc gradi fabriku

Kompanija Hoše komerc objavila je da je prošle godine napravila napredak u poslovanju te da su neto prihodi premašili 65 miliona KM. Firma je najavila i novu investiciju u fabriku slastica kojom će ojačati svoj proizvodni program.

  1. VS-Trend gradi stadione za Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Kompanija VS-Trend iz Bihaća angažovana je na izgradnji stadiona Al Bayt u gradu Al Khor u Kataru, na kojem će se igrati polufinalni meč Svjetskog fudbalskog prvenstva. VS-Trend obavlja kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu. Osim toga, pregovara se o ugovoru za još jedan stadion u Kataru.

  1. BiH dobija prve vjetroparkove

Kompanija Siemens Gamesa saopštila je ove sedmice da je potpisala ugovor sa bh. kompanijom F.L. Wind, za isporuku vjetro-turbina kapaciteta 36 MW za vjetropark Jelovača u Tomislavgradu. Radovi bi trebali biti okončani ove godine. Inače, narednog mjeseca se otvara prvi vjetropark u BiH, Mesihovina.

  1. Krah duhanskih kompanija u BiH

Fabrika duhana Sarajevo ukinula je drugu smjenu i prepolovila proizvodnju zbog, kako je rečeno, jačanja crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Istovremeno, saopšteno je da se Fabrika duvana Banjaluka zatvara jer se njen vlasnik Bulgartabak više se ne namjerava baviti proizvodnjom cigareta.

  1. Bh. proizvodi osvajaju katarsko tržište

Kompanije iz BiH napravile su snažan prodor na tržište Katara, koji je najbogatija zemlja svijeta po prosječnom bogatstvu stanovnika. Tuzlanska Solana je dogovorila prvu isporuku 30 kontejnera Tuzlanske soli. Osim toga, kreću isporuke Klasovih i Vispakovih proizvoda, kompanija koje su lideri bh. prehrambene industrije.