Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje

0

Tesla će obustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj tvornici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, objavila je kompanija u četvrtak, navodeći kao razlog nedostatak komponenti zbog pomaka u transportnim rutama zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Djelimično zaustavljanje proizvodnje dokaz je da je kriza u Crvenom moru, koju su pokrenuli militanti Huti koje podržava Iran, napadajući brodove u znak solidarnosti s palestinskom islamističkom grupom Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi, pogodila najveću evropsku privredu.

Američki proizvođač električnih vozila prva je kompanija koja je objavila prekid proizvodnje zbog poremećaja. Mnoge kompanije, uključujući Geely, drugog najvećeg kineskog proizvođača automobila po prodaji, i švedsku kompanij  u za opremanje doma Ikea upozorile su na kašnjenja isporuka.

– Oružani sukobi u Crvenom moru i povezani pomaci u prometnim rutama između Evrope i Azije preko Rta dobre nade takođe imaju uticaj na proizvodnju u Gruenheideu – rekao je Tesla u izjavi.

Znatno duža vremena transporta stvaraju jaz u snabdijevnim lancima.

Analitičari očekuju da bi drugi proizvođači automobila mogli pretrpjeti posljedice sukoba na Crvenom moru.

– Oslanjanje na toliko ključnih komponenti iz Azije, a posebno Kine, bila je potencijalna slaba tačka u snabdijevnom lancu bilo kojeg proizvođača automobila. Tesla se uveliko oslanja na Kinu za komponente baterija, koje je potrebno transportovati u Evropu preko Crvenog mora, neprestano stavljajući proizvodnju u opasnosti – rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik kompanije AutoForecast Solutions koja prati snabdijevne lance i proizvodnju automobila.

Prekid predstavlja dodatni pritisak na Teslu u vrijeme kada se takođe bori u radnom sporu sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove saosjećanja niza sindikata širom nordijske regije.

Sindikalno udruženi radnici u Hydro Extrusions, podružnici norveške aluminijumske i energetske kompanije Hydro, prekinuli su rad na komponentama za Tesla automobile 24. novembra. Radnici su članovi IF Metalla, prenosi “SeeBiz”.