Tešanj, Žepče i Teslić evropski hit

0

Dok Bosna i Hercegovina ekonomski kleca, tri njene općine Evropa doživljava kao –ekonomsko čudo! Ugledni Financial Times svrstao je tri susjedne općine Tešanj, Žepče i Teslić među deset regija u kategoriji najboljih investicijskih lokacija u Europi po troškovnoj efikasnosti.

Glavni kriteriji su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvalitet života i prijateljsko poslovno okruženje.

Nova radna mjesta

Kako su i čime Tešanj, Teslić i Žepče privukli pažnju Evrope? Njihov ekonomski uspon počeo je prije nekoliko godina i danas prednjače u BiH po stalnom razvoju i privlačenju inostranih investicija.

Na primjer, poznata holandska kompanija T.S.R. Trading koja se bavi proizvodnjom svih vrsta prikolica, otvara u Tesliću svoju fabriku. Kupili su zemljište, izgradnja pogona je u toku, a fabrika počinje s radom 1. avgusta i u startu će zapošljavati 60 radnika, a već do kraja godine primit će još 120 radnika. Ili: kompanija „Direkcija KS“ čiji je vlasnik država Srbija ulaže milion maraka u novu kompaniju koja će nastati reorganizacijom preduzeća namjenske industrije „Zrak“ iz Teslića.

U ovoj općini do kraja su pojednostavili proceduru za registraciju firmi, a svakom investitoru 24 sata su na raspolaganju općinske službe. Izgrađene su dvije moderne industrijske zone i već se planira njihovo proširenje.
U Tesliću je ovog trenutka oko 7.000 zaposlenih, a općina sa po 5.000 maraka stimulira preduzeće  za svako novootvoreno radno mjesto. Samo u ovoj godini za poticaje u privredi i poljoprivredi iz općinskog budžeta bit će investirano oko milion maraka.

Tešanj je čudo za sebe. U toj općini ovog trenutka posluje 20 kompanija iza kojih stoje inostrani investitori. Preduzeća iz Tešnja svoje proizvode izvoze u 60 država, a godišnje se u prosjeku realizuje oko 90 miliona novih investicija!

Općina na usluzi

U Tešnju ima oko 11.000 zaposlenih, a samo u prošloj godini ekonomska razmjena ove općine sa svijetom bila je teška 675,7 miliona maraka. Pokrivenost izvoza uvozom lani je iznosila 101,85 posto. O kakvom se ekonomskom razvoju radi, dovoljno svjedoči podatak da godišnji promet tešanjskih firmi iznosi 1,5 milijardi maraka i da njihovi proizvodi čine ogromnih 3,7 posto ukupnog izvoza iz Bosne i Hercegovine.

– Tešanj je dom iznenađujućih industrijskih klastera usprkos stagnirajućoj ekonomiji, visokoj nezaposlenosti i disfunkcionalnoj vlasti u Bosni i Hercegovini – objavio je ove sedmice uticajni britanski list Ekonomist.

Ni Žepče, koje se nalazi na desetom mjestu u svijetu po proizvodnji malina,  ne posustaje. U ovoj općini registracija firme ne traje duže od 24 sata. Investitorima je općina na apsolutnoj usluzi i da bi ih privukla, smanjuje firmama naknadu za rentu i uređenje zemljišta u industrijskoj zoni za 35 do 75 posto, zavisno od toga koliko imaju zaposlenih.
Samo u posljednje dvije godine u Žepču je otvoreno deset novih firmi sa inostranim kapitalom, a investitori su iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske, Norveške i Italije. Osnovan je i Lokalni ekonomski forum u kojem je 17 predstavnika javnog i privatnog sektora iz općine i gotovo pa svakodnevno se sastaju – analiziraju urađeno i prave još bolje uslove za privatni sektor. (Dnevni list)