Tešanj: Potpisani ugovori za prvu fazu kapitalnih ulaganja

0

U Općini Tešanj danas su potpisani ugovori za prvu fazu kapitalnih projekata za 2019. godinu. Ovogodišnja vrijednost tendera iznosi oko 215 hiljada KM, dok će radove izvesti firme: Dobojputevi d.d. Doboj Jug, AB trans d.o.o. Tešanj i Trans kop d.o.o. Tešanj.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić ističe da se do potpisivanja ugovora došlo nakon procedure tendera i javne nabavke te dodaje:

Današnji ugovori se odnose na 15 lokacija manjih ili većih projekata ukupne vrijednosti 215 hiljada KM, a upravo su u toku i nove nabavke po planu koje je usvojilo Općinsko vijeće. Mi smo to podijelili u cjeline kako bi i izvođači to mogli pratiti kroz građevinsku operativu ali istovremeno i kako bi olakšali svakodnevno funkcionisanje saobraćajnica ali i života na prostoru općine Tešanj. Ugovori se uglavnom odnose na saobraćajnice. Najveći dio ugovara i sredstva se ulažu u asfaltiranje puteva. Ali ovdje u ovom spisku projekata koji će biti realizovan imamo i trasiranje novih puteva koja nas posebno raduju i očekujem da ćemo u narednih mjesec-dva završiti sve ove radove i time poboljšati kvalitet življenja na prostoru općine Tešanj,” rekao je Huskić.

Kompanija Dobojputevi d.d. Doboj Jug će biti izvođač radova na jedanaest puteva, a direktorica ove kompanije Saća Prnjavorac za ZOS radio je kazala:

Ukupna vrijednost radova je 145.766 KM, dok je ukupna dužina 1200 metara. Rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja u posao od strane nadzornog organa i nadamo se da će izgradnja ovih puteva omogućiti bolji i kvalitetniji život naših sugrađana.”

Današnjim ugovorima su obuhvaćeni slijedeći radovi:

  • Asfaltiranje puteva: Mračaj – Potočani u MZ Jelah, Čamdžići – Ljeskovac, Agići – Bajina glava, Stara cesta – Bjelanovići – Agići, Planje – Mrkotić, Mujezinovići, Ripna, Kalabića kamen, Karahodžići IV faza, Salkanovići, Smreče – škola
  • Izgradnja i asfaltiranje puta Trnovac – Barići
  • Izgradnja ulice Srebrenička (Ahmetagića put),
  • Izgradnja puta Sole – Pilavi – Zovke 
  • Trasiranje i izgradnja nove saobraćajnice u Jelahu,.

Ukupna sredstva koja su bila potrebna za ove projekte su obezbjeđena kroz budžet Općine Tešanj, kroz plan kapitalnih ulaganja i mogu slobodno reći da su to prijedlozi koje smo imali sa terena iz MZ. Općinsko vijeće je na kraju jednoglasno prihvatilo ovakav plan kapitalnih ulaganja i evo hvala Bogu ide u realizaciju,” kazao je na kraju Općinski načelnik Suad Huskić.

Rifa Vilašević/zosradio.ba