Svjetski proizvođači postigli sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

0

Zemlje koje su vodeći svjetski proizvođači nafte postigle su sporazum o smanjenju proizvodnje tog energenta.

Članice OPEC-a saglasili su se da proizvodnju nafte u prvih šest mjeseci 2019. godine smanje sa 800.000 barela dnevno, dok će Rusija i ostale zemlje koje proizvode energent proizvodnju umanjiti za 400.000 barela.

Dogovor je postignut nakon dva dana pregovora, uprkos protivljenju predsjednika SAD Donalda Trampa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla je sporazum sa zemljama koje nisu njene članice, uključujući Rusiju, u prostorijama Organizacije u Beču.

Sporazum je u skladu sa očekivanjima saveznika da se proizvodnja nafte smanji za između milion i 1,4 miliona barela, javila je agencija CNBC.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da će Rusija proizvodnju smanjiti na između 228.000 i 230.000 barela, ali je upozorio da će to uraditi postepeno, zbog klimatskih uslova koji utiču na naftna polja.

Izvor iz OPEC-a rekao je Reutersu da se u pregovorima ranije naišlo na prepreku, jer je Saudijska Arabija odbila da se saglasi sa prijedlogom da se Iran izuzme iz plana smanjenja proizvodnje.

Iranski ministar energetike Bidžan Zandeneh naglasio je da su sankcije SAD Iranu već znatno smanjile proizvodnju nafte u toj zemlji.

OPEC je na kraju postigao sporazum o izuzeću Irana, Venecuele i Libije iz sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Nakon sastanka nisu objavljeni pojedinačni podaci o tome za koliko će koja zemlja umanjiti proizvodnju nafte.

Srna