Svjetska banka za jačanje pomoći zemljama u razvoju

0

Svjetska banka treba ojačati svoju ulogu globalnog zajmodavca, prema novom predsjedniku Ajayu Bangi. Prema njegovim riječima, to je ključ da banka može još više pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena, siromaštva i pandemija.

Banga, koji je u junu preuzeo vodstvo Svjetske banke, rekao je na konferenciji za novinare u okviru godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke da je u “instituciji koja ima važnu povijest i napravio odlučujući posao u posljednjih 78 godina,” potrebne “duboke kulturne promjene”.

Predsjednik Svjetske banke naglasio je da od početka razgovora o projektu do njegovog odobrenja može proći 27 mjeseci.

– Ideja bolje banke je banka koja bolje radi u svojim okvirima i učinkovitija je u svojim procedurama – rekao je bivši čelnik Mastercarda, prenio je SEEbiz.

Kada je Banga preuzeo dužnost, obećao je da će mu klimatske promjene biti glavni prioritet. Prema njegovom mišljenju, siromaštvo, pandemije i klimatske promjene su “gotovo kao savršena oluja”, pa ta područja ne treba tretirati odvojeno.

Izrazio je uvjerenje da su banci potrebni veći finansijski poticaji. Akcije koje su trenutno u tijeku mogle bi povećati kreditni kapacitet za 150 milijardi dolara tokom sljedeće decenije.

– To je velik broj, ali neće biti dovoljan za sve izazove s kojima se svijet suočava. Nema sumnje da nam treba veća banka – ustvrdio je.

Sastanak MMF-a i Svjetske banke koji se ove sedmice održava u Marakešu završit će u nedjelju, a glavna tema sastanka je stvaranje smjernica za budućnost.