Svijet će dobiti prvog trilionera, evo ko će to biti

0

Svijet bi uskoro mogao dobiti prvog trilionera, odnosno osobu čije lično bogatstvo iznosi trilion (hiljadu milijardi) dolara, prognozirala je američka investicijska banka Morgan Stanley, prenosi Guardian.

To će biti Elon Musk, koji je trenutno najbogatija osoba na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 241 milijardu dolara,

Analitičari u Morgan Stanleyju predviđaju da bi Musk, koji je većinu svog bogatstva stekao u firmi za proizvodnju električnih automobila Tesla, mogao zaraditi mnogo više novca od istraživanja svemira kroz svoju kompaniju SpaceX.

Analitičar Adam Jones rekao je da je firma, osnovana 2002. godine, “osporila svaku unaprijed stvorenu predodžbu o tome što je moguće i u kojem vremenskom okviru e to moguće, u smislu raketa, lansirnih vozila i prateće infrastrukture”.

Dodao je: „Više nam je klijenata reklo da će Elon Musk postati prvi trilionar … to neće biti zbog Tesle. Drugi su rekli da bi SpaceX na kraju mogao biti najvrjednija firma na svijetu – u bilo kojoj industriji“.

Jones je rekao da SpaceX-ove rakete Starship za višekratnu upotrebu koje bi mogle odvesti ljude i teret na Mjesec i Mars imaju potencijal transformirati očekivanja investitora u svemirskoj industriji.

– Kao što je jedan klijent rekao: Pričati o svemiru prije Starshipa je kao govoriti o internetu prije Googlea – rekao je Jones.

Jones procjenjuje da bi SpaceX mogao vrijediti 200 milijardi dolara, a rast će i dalje dok iskorištava niz potencijalnih industrija, uključujući svemirsku infrastrukturu, promatranje Zemlje i istraživanje svemira.

Firma je procijenjena na 100 milijardi dolara u sekundarnoj prodaji dionica ovog mjeseca, čime je postala druga najveća svjetska privatna kompanija (koja nije na berzi), iza internetske firme ByteDance. Musk posjeduje otprilike 48 posto SpaceX-a.

Musk je pretekao Amazona Jeffa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu u januaru.

Bloombergov indeks milijardera procjenjuje da trenutno ima bogatstvo od 241 milijardu dolara, što je oko 42 milijarde dolara više od Bezosa.