Švicarski UBS počinje zaračunavati proviziju na štednju iznad miliona eura

0

Švicarski bankarski div UBS od maja će početi zaračunavati proviziju klijentima čiji depoziti premašuju iznose od milion eura, saopćeno je iz švicarske banke.

Godišnja provizija klijentima zaračunavat će se u visini 0,6 posto, počevši od maja, objavila je banka. UBS već zaračunava proviziju kompanijama i pojedinim imućnim klijentima koji drže velike depozite.

Takvu mjeru uvode u vrijeme dok UBS-ovu dobit pritišće postojeća politika Evropske središnje banke (ECB) usmjerena poticanju prirednog rasta putem negativnih kamatnih stopa i pojačane likvidnosti.

ECB kažnjava banke koje kod nje polažu eurske depozite kako bi ih stimulirala da novac preusmjeravaju u kreditne plasmane, umjesto da ih gomilaju na računima. S tim je ciljem uvela takozvanu negativnu kamatnu stopu, što odgovara iznosu od četiri eura godišnje na svakih hiljadu eura koje zajmodavci polažu kod središnje banke.

Banke u Švedskoj i Švicarskoj, zemljama izvan eurozone, plaćaju sličnu proviziju.

“Ova naknada odražava povećane troškove reinvestiranog novca iz depozita na tržišta novca i kapitala, nastavljene primjene izvanredno niskih kamatnih stopa i negativnih kamata u eurozoni te pojačanih propisa na području likvidnosti”, pojasnio je glasnogovornik UBS-a.

Njemački Commerzbank je na primjer čak razmišljao o polaganju novca u sefove kako bi izbjegao plaćanje ECB-ovih naknada.

Politika penalizacije banaka naišla je na oštre kritike u Njemačkoj jer se, kažu kritičari, njome destimulira štednja. (Hina)