Švedski proizvođač elektronike Electrolux sprema 3.000 otkaza

0

Švedski proizvođač elektronike Electrolux u trećem kvartalu je zabilježio prihod od 33,4 milijarde švedskih kruna (2,83 milijarde eura), što je osam posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Kompanija je iz tih razloga najavila ukidanje oko 3.000 radnih mjesta, javljaju strane novinske agencije.

Iako se kompanija vratila na dobit od 123 miliona kruna u trećem kvartalu ove godine, u poređenju s gubitkom od 625 miliona kruna u istom razdoblju prošle godine, Electrolux je objavio ukupni neto gubitak u prva tri kvartala 2023. ispod linije u iznosu od 1,1 milijarde kruna, prenosi SeeBiz.

– U svjetlu stalne skromne potražnje potrošača i pritiska konkurencije, Electrolux grupa intenzivira svoje napore da smanji troškove i obnovi marže – saopštila je kompanija.

Prošlog oktobra Electrolux je najavio otpuštanje 4.000 radnika, od kojih je većina u Sjevernoj Americi. U februaru je najavljeno gašenje proizvodnje u jednoj od mađarskih fabrika, koja je zapošljavala 650 ljudi, a sada i gašenje oko 3.000 radnih mjesta.

U trećem kvartalu 2023. grupa je zapošljavala 44.600 ljudi, u poređenju sa 51.400 prije godinu dana.

Electrolux je primijetio povećanu potražnju tokom pandemije jer su potrošači mnogo trošili na nadogradnju opreme, zatim su ga pogodili problemi u lancu snabdijevanja, a sada se bori da prilagodi poslovanje nižoj potražnji.