Švedska kreće s testiranjem digitalne krune

0

Švedska centralna banka planira testirati upotrebu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekat će uključiti i komercijalne banke.

Centralne banke širom svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekat e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi će se proširiti tako da uključuje sudionike poput komercijalnih banaka, saopćila je centralna banka, prenosi agencija Hina.

“Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebni nivo sigurnosti”, navode iz Riksbanka.

Pilot projekat traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korištenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje ‘pokrivaju’ petinu svjetske populacije vjerojatno početi izdavati vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za sprječavanje konkuriranja kriptovaluta i zadržavanje centralne uloge javnih vlasti u platnom sistemu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.